Reklama

Indyjska potrawka z ryżem

Smaczna potrawa obiadowa.

Składniki

  • 8 udziczków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki klarowanego masłaq
  • 15 dag jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka startego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • i przyprawy garam masala lub
  • curry
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki - ryż

  • 1 szkl. ryżu
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 goździki
  • po 1 listku laurowym i gwiazdce anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Zeszklij na łyżeczce masła. Odstaw do ostudzenia. Jogurt zmiksuj z posiekanym czosnkiem, imbirem, przyprawami i sokiem z cytryny. Wymieszaj z cebulą i zalej marynatą mięso. Dobrze wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny do zamarynowania. 

2. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zalej świeżą wodą. Na mały jałowy gazik połóż przyprawy do ryżu, bez kurkumy. Ściśle zwiąż bawełnianym sznurkiem. Zagotuj 2 l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć zawiązany pakuneczek. Gotuj 2 minuty i wsyp ryż. Gotuj tylko 4 minuty. 

3. Odcedź ryż - ma być twardawy. Wymieszaj go z kurkumą i z łyżką oliwy. Na dno głębokiego żaroodpornego naczynia wlej resztę masła. Rozłóż kawałki kurczaka z marynatą. Na wierzchu połóż cały ryż. Zalej resztą marynaty wymieszanej z 1/3 szkl. ciepłej wody lub bulionu. Jeśli nie wystarczyło marynaty, podgrzej 1/2 szkl. mleka, wymieszaj je ze szczyptą cynamonu oraz kurkumy i równomiernie polej tym ryż. 

4. Naczynie przykryj szczelnie pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz pod przykryciem 50 min. Przed podaniem ew. posyp posiekaną natką

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy