Indyjska potrawka z ryżem
Smaczna potrawa obiadowa.

Składniki
- 8 udziczków
- 1 cebula
- 3 łyżki klarowanego masłaq
- 15 dag jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka startego imbiru
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- i przyprawy garam masala lub
- curry
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- ryż
- 1 szkl. ryżu
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 goździki
- po 1 listku laurowym i gwiazdce anyżu
- kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz i pokrój na piórka. Zeszklij na łyżeczce masła. Odstaw do ostudzenia. Jogurt zmiksuj z posiekanym czosnkiem, imbirem, przyprawami i sokiem z cytryny. Wymieszaj z cebulą i zalej marynatą mięso. Dobrze wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny do zamarynowania. 2. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zalej świeżą wodą. Na mały jałowy gazik połóż przyprawy do ryżu, bez kurkumy. Ściśle zwiąż bawełnianym sznurkiem. Zagotuj 2 l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć zawiązany pakuneczek. Gotuj 2 minuty i wsyp ryż. Gotuj tylko 4 minuty. 3. Odcedź ryż - ma być twardawy. Wymieszaj go z kurkumą i z łyżką oliwy. Na dno głębokiego żaroodpornego naczynia wlej resztę masła. Rozłóż kawałki kurczaka z marynatą. Na wierzchu połóż cały ryż. Zalej resztą marynaty wymieszanej z 1/3 szkl. ciepłej wody lub bulionu. Jeśli nie wystarczyło marynaty, podgrzej 1/2 szkl. mleka, wymieszaj je ze szczyptą cynamonu oraz kurkumy i równomiernie polej tym ryż. 4. Naczynie przykryj szczelnie pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz pod przykryciem 50 min. Przed podaniem ew. posyp posiekaną natką