Jabłecznik w sosie karmelowym
Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!
Składniki:
- 25 dag cukru
- 50 dag śmietany kremówki
- 10 dag białej czekolady
- 6 kwaśnych jabłek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 20 dag + 1 łyżka masła
- 1 op. cukru waniliowego
- sól
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 40 dag mielonego twarogu
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej patelni stop 15 dag cukru na jasny karmel. Dodaj 15 dag śmietany i gotuj, aż składniki dobrze się połączą. Sos karmelowy przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Obierz 3 jabłka, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Skrop połową soku cytrynowego. Utrzyj 20 dag masła ze szczyptą soli. Domieszaj czekoladę oraz 10 dag cukru i cukier waniliowy. Kiedy masa będzie puszysta, dodaj jajka i żółtko. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Ucieraj chwilę mikserem. Potem dodaj pokrojone jabłka. Ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż do tortownicy posmarowanej tłuszczem. Piecz 40 minut w 175 st.
2. Pozostałe jabłka oczyść z pestek, miąższ pokrój na cząstki. Skrop go resztą soku cytrynowego. Stop pozostałe masło z cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Dodaj cząstki jabłek. Duś 3-4 minuty. Przypraw cynamonem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Ubij 20 dag śmietany, wymieszaj ją z twarogiem i 8 łyżkami sosu karmelowego. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, połącz ją ostrożnie z kremem serowym. Rozsmaruj go na cieście. Obłóż cząstkami jabłek. Schładzaj ciasto 2 godziny w lodówce. Pozostałą śmietanę ubij. Przed podaniem ciasto udekoruj rozetkami bitej śmietany i polej pozostałym sosem karmelowym.