Jabłecznik z bezą

Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, cukier, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon i duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno formy i brzegi. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

2. Białka ubij miksując i dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Jabłka wyłóż na ciasto, przykryj pianą i piecz najpierw 10 minut w temp. 160°C, a potem godzinę w temp. 130°C.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas