Jabłecznik z bezą
Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

Składniki
- ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 12,5 dag masła
- 2 łyżki cukru
- żółtko
- szczypta soli
- łyżka zimnej wody
- 5 dużych jabłek antonówek
- 2 łyżki cukru •
- łyżeczka
- cynamonu
- beza
- 3 białka
- 20 dag cukru
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, cukier, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon i duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno formy i brzegi. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 2. Białka ubij miksując i dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Jabłka wyłóż na ciasto, przykryj pianą i piecz najpierw 10 minut w temp. 160°C, a potem godzinę w temp. 130°C.