Reklama

Reklama

Jabłecznik z bezą

Puszyste ciasto, idealne na jesienny poranek

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny

Składniki - ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka zimnej wody
  • 5 dużych jabłek antonówek
  • 2 łyżki cukru •
  • łyżeczka
  • cynamonu

Składniki - beza

  • 3 białka
  • 20 dag cukru
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, cukier, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon i duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno formy i brzegi. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 

2. Białka ubij miksując i dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Jabłka wyłóż na ciasto, przykryj pianą i piecz najpierw 10 minut w temp. 160°C, a potem godzinę w temp. 130°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje