Jagodowy piegusek

Pyszny deser z jagodami.

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Wkrusz do niego drożdże i odstaw na 10 minut. Masło stop i wystudź. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka. Wlej mleko z drożdżami oraz masło. Składniki mieszaj mikserem lub łyżką tylko do momentu połączenia się. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

2. Jagody opłucz, osącz i osusz. Trochę owoców zostaw do dekoracji. Resztę domieszaj do wyrośniętego ciasta. Formę (25 x 12 cm) posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Odstaw na 15 minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40 minut. Udekoruj lukrem i odłożonymi owocami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas