Jagodowy piegusek

Pyszny deser z jagodami.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 i 1/2 szkl. jagód
  • tłuszcz do formy
  • gotowy lukier do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Wkrusz do niego drożdże i odstaw na 10 minut. Masło stop i wystudź. Do miseczki przesiej mąkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka. Wlej mleko z drożdżami oraz masło. Składniki mieszaj mikserem lub łyżką tylko do momentu połączenia się. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

2. Jagody opłucz, osącz i osusz. Trochę owoców zostaw do dekoracji. Resztę domieszaj do wyrośniętego ciasta. Formę (25 x 12 cm) posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Odstaw na 15 minut. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz 40 minut. Udekoruj lukrem i odłożonymi owocami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje