Reklama

Reklama

Jajka na szynce

Takie danie jest ciężkostrawne. Dlatego warto po usmażeniu roladek osączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podać je z bagietką i surówką, np. z pomidorów lub świeżego ogórka.

Składniki na 6 porcji:


  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 12 cienkich plastrów gotowanej szynki
  • 12 cienkich plastrów cielęciny lub miękkiej wołowiny
  • 1 główka sałaty kruchej
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 słoiczka musztardy gruboziarnistej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Plastry mięsa umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą. Na plastrach mięsa ułożyć plastry szynki. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na szynce, lekko posolić. Owinąć mięsem i wędliną, spiąć wykałaczkami.

2. Smażyć powstałe roladki na oleju na silnym ogniu, aż mięso się porządnie zrumieni. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku, na nich umieścić roladki. Wyjąć wykałaczki, odwinąć, na połówkach jajka ułożyć odrobinę musztardy. Udekorować plastrami rzodkiewki.

Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje