Jajka na szynce
Takie danie jest ciężkostrawne. Dlatego warto po usmażeniu roladek osączyć je na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podać je z bagietką i surówką, np. z pomidorów lub świeżego ogórka.
Składniki na 6 porcji:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 12 cienkich plastrów gotowanej szynki
- 12 cienkich plastrów cielęciny lub miękkiej wołowiny
- 1 główka sałaty kruchej
- kilka rzodkiewek
- 1/2 słoiczka musztardy gruboziarnistej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Plastry mięsa umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą. Na plastrach mięsa ułożyć plastry szynki. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na szynce, lekko posolić. Owinąć mięsem i wędliną, spiąć wykałaczkami.
2. Smażyć powstałe roladki na oleju na silnym ogniu, aż mięso się porządnie zrumieni. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku, na nich umieścić roladki. Wyjąć wykałaczki, odwinąć, na połówkach jajka ułożyć odrobinę musztardy. Udekorować plastrami rzodkiewki.