Jajka w koszyczkach
Na świąteczny stół.

Składniki:
Na koszyczki: 8 dag mąki,- 1 żółtko,- szczypta (jak orzech laskowy) drożdży,- łyżeczka rumu,- 3 utarte migdały,- łyżeczka śmietany Na nadzienie: - 4 jajka,- mała marchewka,- 1/2 selera,- 15 dag groszku mrożonego,- natka,- 4 dag masła,- łyżeczka soli,- mała puszeczka kawioru,- 1/2 szklanki auszpiku,- cytryny, koperek, szczypiorek
Przygotowanie:
Ze składników zagnieć ciasto. Ochładzaj 30 minut. Następnie bierz małe porcje i rozwałkowuj na cienkie placuszki (8 sztuk). Brzegi lekko zawiń do góry. Wrzucaj na głęboki tłuszcz, smaż na złoto, przekładaj na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Marchewkę i seler drobniutko pokrój. W małej ilości wody z masłem i solą ugotuj warzywa razem z groszkiem, aż będą miękki i odparują. Jajka ugotowane na twardo obierz, przetnij na połówki, ostrożnie wybierz żółtko. Przetrzyj do jarzyn, wymieszaj z posiekaną natką, dopraw. Po porcji jarzyn włóż do każdego koszyczka. Do 4 połówek białka włóż kawior, udekoruj kawałkiem cytryny i koperkiem. Do reszty białek wlej tężejący auszpik. Kiedy całkiem zastygnie, posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Jajka ustaw w koszyczkach na jarzynkach. Umieść na półmisku wysłanym równiutko przyciętym szczypiorkiem.