Włącz do diety. Najlepsze zioła na poskromienie wysokiego poziomu cukru
Zioła od wieków wykorzystywane są jako naturalne wsparcie zdrowia. Z ich właściwości korzystali nasi przodkowie, współcześnie także chętnie i z zaciekawieniem zerkamy w stronę naturalnej apteczki. W przypadku problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi także mogą stanowić cenny dodatek do zdrowej diety i zaleconej przez lekarza kuracji. Jakie zioła sprawdzą się w tej roli najlepiej?

Spis treści:
Ziołowe wsparcie kuracji
W pierwszej kolejności należy podkreślić, że zioła nie są zamiennikiem leków i nie powinny być stosowane jako jedyna forma leczenia cukrzycy. Ich działanie wspomaga stabilizację poziomu glukozy, szczególnie u osób z insulinoopornością oraz stanem przedcukrzycowym, ale zawsze konieczna jest wcześniejsza konsultacja ze specjalistą.
Zioła obniżające poziom cukru najlepiej stosować w formie naparów, herbatek ziołowych lub jako dodatek do potraw. Aby były skuteczne, powinny być spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach, a konkretne dawkowanie powinien wskazać lekarz. Tym bardziej że niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami i zaburzać lub nasilać ich działanie.
Włącz do diety zioła obniżające poziom cukru
Jak zostało wspomniane, nie zastąpią one profesjonalnego leczenia, ale mogą okazać się skutecznym wsparciem w kontroli poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem można uznać je za element zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia. Najlepsze zioła wpływające na obniżanie poziomu glukozy to te, które wspierają metabolizm węglowodanów, zwiększają wrażliwość na insulinę i spowalniają wchłanianie glukozy.
Rumianek z babcinej kosmetyczki
Rumianek pospolity to jedno z najbardziej rozpowszechnionych ziół w medycynie naturalnej. Nasze babcie używały go do pielęgnacji skóry i włosów, a od wieków doceniano jego właściwości przeciwzapalne i relaksujące. Znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości trawiennych i coraz częściej mówi się o tym, że rumianek wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi.
Jego działanie antyoksydacyjne odgrywa dużą rolę w hamowaniu rozwoju insulinooporności i ogranicza gwałtowne skoki cukru po posiłkach.

Morwa biała kontra wysoki cukier
Oto jeden z najbardziej znanych naturalnych specyfików zalecanych diabetykom. Prozdrowotne działanie morwy białej doceniała już dawna medycyna chińska. Dlaczego współcześnie nie powinna być pomijana jako element diety?
Morwa biała hamuje enzymy odpowiedzialne za rozkład węglowodanów, przez co spowalnia wchłanianie glukozy. Do innych cennych właściwości morwy białej zaliczają się także wsparcie pracy trzustki, obniżanie poziomu cholesterolu oraz działanie przeciwzapalane.
Nazywana jest "greckim sianem" - kozieradka
Kozieradka jako przyprawa wzbogaca potrawy wyrazistym, pikantnym smakiem. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Okazuje się pomocna przy problemach z trawieniem - warto mieć ją pod ręką zwłaszcza gdy w planach jest wystawna uczta. Wzmacnia układ odpornościowy, zwiększając nasze szanse na uniknięcie infekcji. Przede wszystkim jednak kozieradka spowalnia wchłanianie cukru i stymuluje wydzielanie insuliny.
Pokrzywa to nie tylko pospolity chwast
Być może jej widok nie ekscytuje ogrodników dbających o swoje rabaty i grządki z dużą troską, ale znawcy ziołolecznictwa obdarzają pokrzywę dużo cieplejszymi uczuciami. Jej liście można dodawać do sałatek albo koktajli. Wygodnym sposobem spożywania jest przygotowanie naparu z pokrzywy.
Znana jest jako skarbnica żelaza i witaminy C. Podkreśla się jej działanie oczyszczające oraz korzystny wpływ na stan paznokci i włosów. Dodatkowo pokrzywa zwiększa wydzielanie insuliny i wspomaga gospodarkę węglowodanową.
Szałwia lekarska - dawniej wierzono, że wydłuża życie

Zioło jest znane od wieków. W starożytności wierzono, że jej spożywanie wpływa korzystnie na pamięć, ogólną kondycję organizmu oraz wydłużanie życia. Dzisiaj nie musimy opierać się na ludowych wierzeniach.
Udowodniono, że substancje zawarte w roślinie działają korzystnie na trawienie, wątrobę i cały układ pokarmowy. Mają też właściwości zmniejszające stan zapalny towarzyszący cukrzycy. Naturalne działanie szałwii przekłada się na ochronę komórek trzustki produkujących insulinę.