Jak chlorofil usuwa toksyny z organizmu?

Chlorofil jest niezbędny do przetrwania nie tylko roślinom. Odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia u ludzi. Kiedy spożywamy zielone warzywa, chlorofil, który się w nich znajduje, dostaje się do naszego układu trawiennego i oczyszcza organizm z toksyn. Chlorofil pomaga w odtruciu na różne sposoby, kiedy dostaje się do krwiobiegu, pochłania on toksyny, a zwłaszcza dioksyny, które są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Oto 3 sposoby na pozbycie się toksyn z organizmu za pomocą chlorofilu:

chlorofil
chlorofil© Photogenica

Metoda I – Zielony sok

zielony sok
© Photogenica

Najprostszym sposobem na pozbycie się toksyn jest picie szklanki zielonego soku dziennie. Dla odtrucia potrzebne będą różne warzywa liściaste. Im bardziej zielone liście, tym sok będzie bogatszy w chlorofil.

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie umyć. Aby uchronić organizm przed toksynami należy wybierać warzywa organiczne. Posiekać liście i wrzucić do blendera. Wlać filiżankę wody destylowanej i zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecedzić płyn, którego zielona część jest naładowana chlorofilem. Wypijać filiżankę płynu z chlorofilem rano na pusty żołądek.

Metoda II - Środek tonizujący krew

chlorofil
© Photogenica

Oprócz warzyw liściastych, bogate źródło chlorofilu stanowią kiełki i skórki warzyw. Aby oczyścić krew z toksyn należy pić wielowarzywny tonik. Do jego przygotowania potrzebne są 2 filiżanki posiekanego szpinaku, filiżanka natki pietruszki, 8 liści mniszka lekarskiego, 5 łodyg selera, filiżanka kiełków lucerny i jeden ogórek w skórce.

Przygotowanie:

Przepuścić wszystkie składniki przez sokowirówkę. Dodać łyżeczkę soku z limonki dla wzmocnienia smaku. Codziennie wypijać szklankę toniku.

Metoda III - Pasta chlorofilowa

pasta z chlorofilu
© Photogenica

Do przygotowania pasty chlorofilowej potrzebne będzie 80 g natki pietruszki lub liści kolendry i 6 filiżanek wody destylowanej.

Przygotowanie:

Wrzucić liście lub natkę do blendera i wlać wodę. Blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Odcedzić zielony płyn i przelać do rondla. Dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Po pewnym czasie można zauważyć jak zielone części oddzielają się od płynu. Kiedy chlorofil całkowicie oddzieli się od wody, przecedzić wodę przez bawełnianą ściereczkę. Należy przyjmować łyżeczkę przygotowanej pasty dziennie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas