Jak przyrządzić łososia w sosie miodowo-sojowym

Łosoś w miodowej glazurze, wygląda niezwykle smacznie i ekskluzywnie. Jest również śmiesznie prosty to przyrządzenia, marynujesz, pieczesz i gotowe. Z pewnością ucieszy gości przy świątecznym stole. Przepis na filet z łosia znajdziesz dalej w poradzie.

Filety z łososia w sosie miodowym
Filety z łososia w sosie miodowym© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 filet łososia

* łyżeczka suszonego czosnku

* ½ łyżeczki mielonego imbiru

* 4 łyżki miodu

* 2 łyżki sosu sojowego

Filet z łososia
© Photogenica

Zmieszaj miód i sos sojowy razem z przyprawami. Zamarynuj filet łososia połową sosu i odstaw na 15-30 minut. Ułóż filet na blasze, wyłożoną folią aluminiową.

Łosoś w miodowej polewie
© Photogenica

Opcjonalnie filet można obsmażyć, przez 1-2 minuty, by wierzch ładnie skarmelizować. Pozostałą połowę sosu podziel jeszcze na pół. Ćwiartką polej filet po wierzchu.

Zapiecz łososia
© Photogenica

Zapiecz łososia w 170 st C przez 15-20 minut, w zależności od grubości. Ostatnią ćwiartkę marynaty zredukuj, na dużym ogniu do gęstego sosu. Filet łososia podawaj ciepły z gęstym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas