Jak przyrządzić łososia w sosie miodowo-sojowym
Łosoś w miodowej glazurze, wygląda niezwykle smacznie i ekskluzywnie. Jest również śmiesznie prosty to przyrządzenia, marynujesz, pieczesz i gotowe. Z pewnością ucieszy gości przy świątecznym stole. Przepis na filet z łosia znajdziesz dalej w poradzie.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 filet łososia
* łyżeczka suszonego czosnku
* ½ łyżeczki mielonego imbiru
* 4 łyżki miodu
* 2 łyżki sosu sojowego
Zmieszaj miód i sos sojowy razem z przyprawami. Zamarynuj filet łososia połową sosu i odstaw na 15-30 minut. Ułóż filet na blasze, wyłożoną folią aluminiową.
Opcjonalnie filet można obsmażyć, przez 1-2 minuty, by wierzch ładnie skarmelizować. Pozostałą połowę sosu podziel jeszcze na pół. Ćwiartką polej filet po wierzchu.
Zapiecz łososia w 170 st C przez 15-20 minut, w zależności od grubości. Ostatnią ćwiartkę marynaty zredukuj, na dużym ogniu do gęstego sosu. Filet łososia podawaj ciepły z gęstym sosem.