Jak rozmrozić mięso w kilka minut?
<p>Jeżeli zapomnisz wyciągnąć rano zamrożonego kurczaka, to nie znaczy, że nie będzie kolacji. Każdy rodzaj mrożonego mięsa, możesz w łatwy sposób rozmrozić w kilka minut bez użycia kuchenki mikrofalowej. Rozwiązanie jest tak proste, że z pewnością uratuje niejeden obiad czy kolację. Jeżeli chcesz wiedzieć jak w prosty i bezpieczny sposób rozmrozić mięso, to koniecznie przeczytaj artykuł do końca.</p>
Po pierwsze przygotuj wszystkie potrzebne rzeczy. Niezbędna będzie duża miska, woda (nie musi być bardzo ciepła), no i oczywiście zamrożone mięso. Im mniejszy kawałek posiadasz, tym szybciej się rozmrozi .
Jak to zrobić? To proste. Po prostu włóż mięso do miski i napełnij ją wodą. Im cieplejszą wlejesz, tym szybciej mięso będzie gotowe. Nie musisz jednak używać gorącej wody, wystarczy letnia. Co jakiś czas sprawdzaj, czy temperatura nie spadła zbyt nisko. Jeżeli tak, to wymień część wody na nową, ciepłą porcję.
Jak to działa? Ciepła woda ogrzewa mięso topiąc lód. Nawet zimna woda jest cieplejsza od zmrożonego kawałka, dlatego woda z łatwością oddaje ciepło, roztapiając lód. Pokochasz tę metodę za jej prostotę i skuteczność. Dodatkowo jest to bezpieczne i higieniczne rozwiązanie. Mięso nie ulegnie uszkodzeniom jak przy rozmrażaniu w kuchence mikrofalowej, ani nie będzie pokryte bakteriami i zarazkami, jak w przypadku pozostawionego na ladzie kuchennej kawałka rozmrażanego w tradycyjny sposób.