Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

Każdemu, kto na co dzień gotuje, zdarza się czasem przesadzić z przyprawami, a wtedy ulubione potrawy stają się niemal niejadalne. Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać: wystarczy zastosować triki, które złagodzą ostry smak. Co zrobić ze zbyt ostrą potrawą? Co do niej należy dodać? Sprawdźmy.

Chili
Chili ©123RF/PICSEL

Działaj szybko

Dodaj więcej warzyw
©123RF/PICSEL

Jeśli użyłeś zbyt dużo przypraw, postaraj się zebrać je za pomocą łyżeczki. Zupy i gulasz uratujesz rozcieńczając je wodą – potrwa będzie miała łagodniejszy smak. Jeśli konsystencja ci nie odpowiada, zrób zasmażkę – dzięki niej zagęścisz potrawę.

Więcej składników

Możesz również dodać więcej składników do przygotowywanej potrawy, które wchłoną ostry smak. Najlepiej, aby były to warzywa – danie będzie dzięki temu bardziej pożywne i sycące, a dodatkowo zapewnisz rodzinie solidną porcję witamin i składników mineralnych.

Ziemniak

Ziemniak
©123RF/PICSEL

Wrzucenie surowego ziemniaka jest sprawdzonym sposobem na uratowanie przesolonej zupy. Ten sposób dobrze się sprawdzi się w przypadku ostrych potraw. Dodaj pokrojonego w grube plastry obranego ziemniaka i gotuj aż zmięknie. Zawarta w warzywie skrobia wchłonie nadmiar ostrych przypraw.

Inne przyprawy

Ostry smak możesz złagodzić innymi przyprawami. Po co sięgnąć? Przede wszystkim po cukier, który łagodzi smak. Jeśli obawiasz się, że słodycz nie będzie pasowała do potrawy, spróbuj zabielić ją śmietaną albo jogurtem.

Sok z cytryny

Sok z cytryny
©123RF/PICSEL

Aby zneutralizować ostry smak potrawy, możesz dodać do niej sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Zamiast niej możesz użyć octu winnego albo jabłkowego. Należy uważać na ilość dodawanych składników, gdyż potrawa może być za kwaśna.

Napoje

Jeśli nie lubisz ostrych potraw, ale ktoś cię taką poczęstuję sięgnij po kefir, herbatę z hibiskusa albo miętowy napar posłodzony miodem. Napoje te naturalnie łagodzą ostry smak.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas