Jak zrobić czekoladowe motyle?
Chcesz efektownie ozdobić babeczki albo tort urodzinowy i brakuje ci pomysłu? Może spróbujesz wykonać motyle z płynnej czekolady? Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowych ozdób jest proste. Zamiast ciemniej czekolady możesz wykorzystać białą, ewentualnie zabarwić białą czekoladę na różne kolory barwnikami spożywczymi. Nikt ci nie uwierzy, że wykonałaś je sama.
Potrzebne ci będą:
1 szklanka płatków czekoladowych
papier woskowany
wydrukowany rysunek motyla
niezmywalny mazak
pisak do dekoracji ciast
kilka starych książek
Przyłóż kartkę papieru woskowego do wzoru motyla i obrysuj kontury markerem. Jeśli chcesz zrobić kilka motyli dla każdego musisz przygotować oddzielną kartkę. Odwróć papier woskowy na drugą stronę. Roztop ¾ szklanki płatków czekoladowych w kuchence mikrofalowej albo kąpieli wodnej. Dodaj resztę płatków i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka.
Przelej masę do pisaka cukierniczego. Czekoladą wyrysuj wzór motyla wg wcześniej przygotowanego rysunku. Aby motyle nie były płaskie umieść je delikatnie w środku otwartej książki. Pozostaw motyle na około godzinę w temperaturze pokojowej, lub na 3 minuty włóż do zamrażalnika. Następnie delikatnie zdejmij motyle z woskowanego papieru.