Jak zrobić domowy sorbet z ananasa?

Jeżeli nie robiłaś nigdy sorbetów i lodów w domu, aby zacząć to letnie ciepłe dni są do tego najlepsze. Odrobina pracy, parę prostych składników i gotowe. Domowe lody i sorbety są najlepsze, najzdrowsze i najbardziej smakują. Zapoznaj się z prostym przepisem na sorbet ananasowy.

sorbet ananasowy
sorbet ananasowy© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 świeży ananas
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
sorbet ananas
© Photogenica

Ananasa obieramy i kroimy na cząstki. Można też posłużyć się ananasem z puszki, po uprzednim odcedzeniu z zalewy. Pokrojonego ananasa wrzucamy do blendera.

sorbet z ananasa
© Photogenica

Do ananasa dodajemy cukier i wodę. Cukier można zastąpić miodem lub innym naturalnym słodzikiem. Włączamy blender i miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.

sorbet ananasowy
© Photogenica

Powstałą masę przelewamy do maszynki do lodów. Jeśli ją posiadamy. Jeżeli nie, sorbet należy często mieszać podczas zamrażania. Masę wlewamy do pojemnika, którą umieszczamy w zamrażalniku i mieszamy przez parę godzin co 20-30 minut. Będą idealne bez kryształków lodu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas