Jak zrobić gorącą czekoladę z miętą?
Domowa, gorąca czekolada o kremowej konsystencji w niecodziennym świątecznym kolorze. Biała czekolada, kolor i aromat mięty tworzą niepowtarzalny klimat. Ciepły i słodki klimat świąt. Przepis na ten świąteczny smakołyk znajdziesz w poradzie.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 szklanki mleka
* 2 szklanki śmietanki 12%
* opakowanie białych czekoladowych kropelek, bądź pokruszona biła czekolada
* łyżeczka ekstraktu miętowego
* ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
* opcjonalnie: kilka kropel barwnika spożywczego
* pianki do dekoracji
W dużym garnku zmieszaj mleko, śmietankę. Gotuj na wolnym ogniu, nie doprowadź do zagotowania się mleka.
Dorzuć białe kropelki czekoladowe lub białą czekoladę. Kontynuuj mieszanie dopóki czekolada się całkowicie rozpuści, a cała mikstura będzie w kremowej konsystencji.
Dodaj ekstrakt waniliowy i miętowy. Ekstrakt miętowy można znaleźć w sklepach. Możesz również ekstrakt zrobić samemu przepis znajdziesz tu: ekstrakt miętowy Zamieszaj wszystko razem i podawaj ciepłe.