Jak zrobić indyjską mieszankę ziół „chaat masala”?
Mieszanka ziół chaat masala ma szerokie zastosowanie i można jej używać do sałatek owocowych lub warzywnych, przekąsek mięsnych, kanapek, frytek i zapiekanek. Domową mieszankę przygotujesz w zaledwie kilka minut. Połączone aromaty kminku, kolendry i czarnego pieprzu zachwycą każdego miłośnika kuchni indyjskiej.
Składniki:
¼ szklanki kminu rzymskiego
2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
½ łyżeczki asafetydy
¼ szklanki sproszkowanego mango
2 łyżki czarnej soli
1 łyżeczka zwykłej soli
Na suchej patelni upraż nasiona kminu i kolendry. Po około dwóch minutach zdejmij patelnię z ognia. W młynku lub blenderze połącz prażony kmin, kolendrę i czarny pieprz. Zmiel wszystko na drobny proszek.
Dodaj asafetydę, sproszkowane mango, czarną i zwykłą sól. Dokładnie wszystko wymieszaj. Domowa chat masala jest gotowa. Przechowuj ją w szklanym słoju przez około 1- 2 miesiące.