Jak zrobić paluszki z kalafiora

Paluszki z kalafiora są pełne smaku, sera i bajecznie proste w przyrządzeniu. Te cudne paluszki maja zdecydowanie mniej tłuszczu niż ich serowi kuzyni. Wypróbuj przepis i zaskocz swoich bliskich, że zdrowsze nie znaczy niejadalne.

Paluszki z kalafiora
Paluszki z kalafiora© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 główka dużego kalafiora

* ¼ szklanki białka z jajek

* ½ szklanki i ¾ szklanki (na wierzch) sera mozzarella, startego

* łyżka suszonych przypraw, rozmaryn, bazylia, pietruszka

* ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

* szczypta soli

* sos pomidorowy

Masa z kalafiora
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Opłucz kalafiora, wykrój kłąb i powycinaj różyczki. Przełóż kalafiora do robota kuchennego i zetnij na drobno. Idealna masa jest o konsystencji ryżu, grubsze cząstki kalafiora mogą pozostać.

Odciśnij wodę z kalafiora
© Photogenica

Umieść kalafiora w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 20 minut. Wyjmij i przesyp do miski wyłożonej ścierką. Pozwól mu ostygnąć. Złap za rogi ścierkę i wyciśnij wodę z kalafiora ile tylko możesz. Powtórz by upewnić się, że odcisnęłaś jak najwięcej wody.

Wyłóż na blachę
© Photogenica

Zwiększ temperaturę piekarnika do 230 st C. Przenieś kalafiora do miski i zmieszaj z białkami, połową szklanki sera, przyprawami. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i rozłóż mieszankę równo po powierzchni. Piecz około 20 minut, wysuń z piekarnika i posyp pozostałą szklanką sera.

Pieczony kalafior
© Photogenica

Zapiecz dodatkowo przez 5 minut, dopóki ser się zarumieni. Upieczona masę, pokrój w paluszki. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym. Dla lżejszej wersji, nie posypuj wierzchu serem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas