Jak zrobić pastę słonecznikową? Prosty przepis od Ewy Wachowicz
Pasta słonecznikowa z programu 'Ewa Gotuje' to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Oto przepis.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na pastę słonecznikową
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- ½ szklanki sezamu
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- ½ szklanki wody
- ⅓ szklanki oliwy
- ⅓ łyżeczki soli
- 3 kostki lodu
Do podania:
- marchewka
- ogórek
- papryka
Jak zrobić pastę słonecznikową?
- Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
- Sezam uprażyć na suchej patelni.
- Przełożyć do robota i zmiksować.
- Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny.
- Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować.
- Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje).
- Przełożyć do słoika i skropić oliwą.
Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
Polecamy również:
