Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowa
      „Ewa gotuje”: Pasta słonecznikowaPolsat

      Jak zrobić pastę słonecznikową? Prosty przepis od Ewy Wachowicz

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij

      Pasta słonecznikowa z programu 'Ewa Gotuje' to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Oto przepis.

      Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

      Składniki na pastę słonecznikową

      • 1 szklanka ziaren słonecznika
      • ½ szklanki sezamu
      • 3 ząbki czosnku
      • ½ łyżeczki papryki ostrej
      • 3 łyżeczki soku z cytryny
      • ½ szklanki wody
      • ⅓ szklanki oliwy
      • ⅓ łyżeczki soli
      • 3 kostki  lodu

      Do podania: 

      • marchewka
      • ogórek
      • papryka

      Jak zrobić pastę słonecznikową?

      1. Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc).
      2. Sezam uprażyć na suchej patelni. 
      3. Przełożyć do robota i zmiksować. 
      4. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. 
      5. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. 
      6. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). 
      7. Przełożyć do słoika i skropić oliwą. 

      Można udekorować prażonym sezamem. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.

      Polecamy również: 

      Ewa Wachowicz
      Ewa Wachowiczmateriały prasowe
      Przejdź na