Typowa szarlotka na dużą blachę. Ewa Wachowicz robi ją dla swoich gości

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Szarlotka na dużą blachę
Szarlotka na dużą blachęmateriał partnera
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
Szarlotka na dużą blachę
Szarlotka na dużą blachęmateriał partnera
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. 
  3. Dorzucić zimne masło i wysiekać. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). 
  6. Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. 
  7. Uformować wałek. 
  8. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. 
  9. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). 
  10. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. 
  11. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. 
  12. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. 
  13. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. 
  14. Białka ubić ze szczyptą soli. 
  15. Utrwalić cukrem pudrem. 
  16. Podpieczony spód posypać bułką tartą. 
  17. Nałożyć jabłka, wyrównać. 
  18. Pokryć pianą. 
  19. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej. 
  20. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 
  21. Udekorować cukrem pudrem.
Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem