Pączki, które zawsze się udają. Pyszny i prosty przepis siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Domowe pączki zachwycą gości. Oto prosty przepis siostry Anastazji
Domowe pączki zachwycą gości. Oto prosty przepis siostry Anastazji123RF/PICSEL

Pączki, które zawsze się udają. Oto pyszny przepis siostry Anastazji

  • 250 g mąki,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • szczypta soli.
  1. Odsącz twaróg z nadmiaru płynów, a następnie rozdrobnij go z pomocą widelca. 
  2. Dodaj śmietanę, jajka, wsyp zwykły i waniliowy cukier. 
  3. Dodaj łyżkę spirytusu (tłuszcz nie będzie wsiąkał w pączki).
  4. Całość zagniataj aż do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. 
  5. Następnie odrywaj po kawałku masy i formuj kulki. 
  6. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Pączki serowe smaż przez kilka minut. Powinny się zarumienić i być chrupiące. 
  7. Ostatnim krokiem jest odsączenie ich z tłuszczu i posypanie cukrem pudrem.
Serowe pączki zachwycą smakiem
Serowe pączki zachwycą smakiem123RF/PICSEL
Przepis na hiszpańskie pączki