Pączki, które zawsze się udają. Pyszny i prosty przepis siostry Anastazji
Sezon na pączki można uznać za oficjalnie otwarty. Trudno wyobrazić sobie karnawał bez pysznych, domowych serowych pączków. Idealną recepturę znalazła na nie siostra Anastazja. Oto prosty przepis na serowe pączki, które zawsze się udają. A jak smakują!
Siostra Anastazja to prawdziwa ekspertka od smacznych przepisów. Kulinarne inspiracje znajdą tu zarówno amatorzy gotowania, jak i słodkich wypieków. Jej oryginalne i sprawdzone receptury były publikowane m.in. w książkach takich jak "Doskonałe przepisy siostry Anastazji" czy "Wielka księga ciast siostry Anastazji". Zakonnica dzieli się w nich przepisami na dania obiadowe, sałatki, ciasteczka czy ciasta.
Siostra Anastazja ma również swoje przepisy na karnawałowe pyszności. Czas ten trudno wyobrazić sobie m.in. bez smacznych pączków. Dlatego warto zapoznać się z recepturą znanej zakonnicy, zwłaszcza że w tym przypadku pączki serowe przygotujesz bez wycinania i wałkowania. Pączki serowe siostry Anastazji z pewnością przypadną do gustu gościom, będą też idealnym dodatkiem do kawy - zwłaszcza w Tłusty Czwartek.
Pączki, które zawsze się udają. Oto pyszny przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 250 g mąki,
- 500 g półtłustego twarogu,
- 4 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 80-100 g śmietany 18 proc.,
- 5 czubatych łyżek cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka spirytusu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Odsącz twaróg z nadmiaru płynów, a następnie rozdrobnij go z pomocą widelca.
- Dodaj śmietanę, jajka, wsyp zwykły i waniliowy cukier.
- Dodaj łyżkę spirytusu (tłuszcz nie będzie wsiąkał w pączki).
- Całość zagniataj aż do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Następnie odrywaj po kawałku masy i formuj kulki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Pączki serowe smaż przez kilka minut. Powinny się zarumienić i być chrupiące.
- Ostatnim krokiem jest odsączenie ich z tłuszczu i posypanie cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz też: