Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Jesień to czas przeziębień i osłabionej odporności. Warto się wspomóc naturalnymi sposobami, na przykład docenić moc buraka.
Buraki są bogate w żelazo, którego niedobór może powodować anemię i niski poziom czerwonych krwinek w organizmie.
Związek, który nadaje burakom ciemnoczerwoną barwę, został powiązany z redukcją nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych.
Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym. Warzywa te mają zdolność obniżania ciśnienia krwi, a tym samym pomagają powstrzymać rozwój nadciśnienia.
Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, który sprzyja hamowaniu apetytu, daje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie. Ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Sok z buraków ma niewiele kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu.
Zobaczcie ten bardzo prosty przepis na sok z kiszonych buraków z cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni organizm, a przy okazji będzie ciekawym urozmaiceniem naparów.