Reklama

Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?

Jesień to czas przeziębień i osłabionej odporności. Warto się wspomóc naturalnymi sposobami, na przykład docenić moc buraka.

Buraki są bogate w żelazo, którego niedobór może powodować anemię i niski poziom czerwonych krwinek w organizmie. 

Związek, który nadaje burakom ciemnoczerwoną barwę, został powiązany z redukcją nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych.

Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym. Warzywa te mają zdolność obniżania ciśnienia krwi, a tym samym pomagają powstrzymać rozwój nadciśnienia. 

Buraki są bogate w błonnik pokarmowy, który sprzyja hamowaniu apetytu, daje uczucie sytości i ułatwia wypróżnianie. Ponadto pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Sok z buraków ma niewiele kalorii i praktycznie nie zawiera tłuszczu.

Reklama

Zobaczcie ten bardzo prosty przepis na sok z kiszonych buraków z cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni organizm, a przy okazji będzie ciekawym urozmaiceniem naparów.

x-news/INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy