Jak zrobić wegańskie, bananowo-czekoladowe muffinki?

Potrzebujesz przepisu na szybkie wykonanie zdrowych i pysznych słodkości? Bananowo-czekoladowe muffinki będą idealnym rozwiązaniem. Przepis nie zawiera oleju, jajek ani cukru, aż trudno uwierzyć, że coś tak zdrowego może być również smakowite i słodkie. Muffinki doskonale nadają się na pyszne śniadanie lub przekąskę.

muffinki
muffinki© Photogenica

Składniki

skaldniki
© Photogenica

1-1 / 2 szklanki pełnoziarnistej orkiszowej mąki

1/2 szklanki mąki z migdałów

1/4 szklanki kakao w proszku

1-1 / 2-2 łyżeczki skórki pomarańczowej

1/4 łyżeczki soli morskiej

1-1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka puree przejrzałych bananów

1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

1/2 szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Wykonanie

sok do muffinek
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż foremkę do muffinek kolorowymi papilotkami. Z porcji ciasta wychodzi około 11-12 muffinek. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, skórkę pomarańczową, sól morską, a następnie przesiej proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej, średniej misce wymieszaj bananowe puree z sokiem pomarańczowym, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym.

muffiny czekoladowo bananowe
© Photogenica

Dodaj mokrą mieszaninę do suchej i delikatnie wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Nałóż ciasto do foremek i piecz przez 17-19 minut, aż wykałaczka lub szpikulec włożona do środka muffinki będzie czysta.

Uwagi :

Szklankę puree otrzymasz po zblendowaniu dwóch przejrzałych bananów.

Jeśli ktoś z twoich bliskich cierpi na alergię możesz zastąpić mąkę migdałową mąką owsianą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas