To cukierki z dzieciństwa twojej mamy. Odtwórz ich smak w domu

Słynne cukierki Irysy możesz przygotować sama w domu.
Słynne cukierki Irysy możesz przygotować sama w domu.123RF/PICSEL

Irysy - smak PRL-u, który warto odtworzyć

  • Amoniaczki - kruche, lekkie ciasteczka z charakterystycznym aromatem.
  • Blok czekoladowy - domowa wersja czekolady, kiedy prawdziwa była rarytasem.
  • Krem sułtański - luksusowy deser bitej śmietany, z bakaliami
  • Ptasie mleczko - puszyste pianki w czekoladowej polewie.
  • Sezamki - chrupiące batoniki z sezamu, mocno słodkie przez miód
  • Chałwa - orientalna słodycz z sezamu
Możesz przygotować różne wersje słynnych cukierków z PRL-u.
Możesz przygotować różne wersje słynnych cukierków z PRL-u.CanvaProINTERIA.PL

Cukierki Irysy - z czego się składają?

  • cukier
  • masło
  • mleko
  • miód
  • ewentualnie mak, sezam, kakao
IRYSY.. Cukierki z dzieciństwa mojej mamy. Z racji tego ze w niedzielę ma urodziny postanowiłam wykorzystać je do ozdoby babeczek z makiem. Niestety nie dostałam ich w żadnym sklepie w okolicy, a że czas nagli postanowiłam zrobić je sama.
Patrycja z bloga "Z ogrodu do kuchni"
  • opakowanie krówek (najlepiej twardych na zewnątrz i ciągnących się w środku)
  • cukier puder (ilość zależy od rodzaju krówek)
  • mak (nie musi być mielony)
  • kieliszek mleka
  1. Dowolną foremkę (np. serduszka) lekko natłuścić.
  2. Krówki odwinąć i wrzucić do rondelka z mlekiem.
  3. Na bardzo małym ogniu powoli roztopić krówki.
  4. Dodać mak i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  5. Stopniowo dodawać cukier puder - masa powinna być jednolita, elastyczna i nie za rzadka. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, można dodać mleka.
  6. Podczas nakładania masy na łyżeczkę musi ona być ciągle podgrzewana - inaczej zacznie stygnąć i trudniej będzie ją formować.
  7. Zastygające Irysy wyjmować z formy, póki jeszcze są elastyczne - silikonowa foremka ułatwia to zadanie.
  8. Gdy Irysy wystygną, możesz je również wykorzystać do dekoracji np. babeczek czy ciasta, nadając im niepowtarzalny smak i wygląd!
Marta Dąbrowska o tym, jak nauczyć się lubić siebieINTERIA.PL