Jak zrobić wegańskie klopsiki?

Możesz cieszyć się smakiem klasycznego spaghetti i wegańskimi klopsikami. Aromatyczne, wykonane z ciecierzycy i kuskusu smakują wybornie.

wegańskie klopski
wegańskie klopski© Photogenica

Składniki:

© Photogenica

¼ szklanki kuskusu+1/4 szklanki wody

1 puszka ciecierzycy

½ szklanki posiekanej cebuli

6-8 łyżeczek sosu salsa

3 łyżeczki keczupu

2 łyżki suszonej włoskiej przyprawy

1-2 łyżeczki proszku chili

½ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki soli morskiej

1/ 2 szklanki mąki ryżowej

pulpeciki
© Photogenica

Wlej wodę do małego garnka, doprowadź do wrzenia, wsyp kuskus. Wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia. Przykryj na 5 minut.

Zmiksuj w blenderze ciecierzycę z cebulą. Dodaj sos salsa, ketchup, chili, zioła,pieprz i sól morską. Zmiksuj ponownie. Przełóż mieszaninę do dużej miski. Dodaj ugotowany kuskus i mąkę ryżową. Mieszaj przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Konsystencja powinna być nieco lepka. Odstaw do lodówki na około 20 minut. Ze schłodzonej masy będzie łatwiej formować klopsiki.

wegańskie pulpeciki
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Z masy uformuj około 14 klopsików. Piecz przez około 15 minut z jednej strony, odwróć, i piecz kolejne 15 minut na złoty kolor. Jeśli chcesz, żeby były bardziej chrupiące piecz 5 minut dłużej. Pulpeciki mają być chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj sos pomidorowy do spaghetti. Upieczone pulpety podawaj z makaronem i dużą ilością sosu pomidorowego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas