Reklama

Jak zrobić zacierki?

Klasyczny, bardzo prosty przepis na zacierki do zup. Szczególnie dobrze komponują się z pomidorową - królową polskich stołów. Można też wykorzystać je w zupie mlecznej.

Składniki

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej + do posypania
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli

1. Mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski, dodajemy szczyptę soli. 

2. W kopczyku mąki tworzymy wgłębienie, do którego wbijamy jajko.

3. Zagniatamy całość ręcznie, tworząc jędrne, dość twarde ciasto. Z ciasta urywamy niewielkie kawałeczki i wałkujemy je w dłoniach. Powstałe wałeczki posypujemy lekko mąką. 

4. Wrzucamy zacierki do gotującej się zupy, kilka minut przed końcem gotowania (po chwili zaczną wypływać na powierzchnię).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama