Reklama

Reklama

Jarskie leczo na purée

Leczo to pyszne i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe. Podaj je na ziemniaczanym purée, a będzie jeszcze bardziej pożywne i sycące. Smacznego!

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • po łyżce masła i śmietany
  • 2 młode cukinie
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 czerwone papryki
  • pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • chili
  • olej
  • natka
  • pestki dyni

Sposób przygotowania:

1. Obrane ziemniaki ugotuj z solą. Zmiksuj lub ubij na purée z masłem i śmietaną. Pokrój w półplasterki umyte cukinie. Posiekaj obraną cebulę i oczyszczone papryki. Sparz, obierz i pokrój pomidora. 

2. Cebulę przesmaż na dwóch łyżkach oleju, dorzuć cukinie i papryki. Smaż pięć minut. Dodaj pomidory i pół szklanki wody. Duś kolejne pięć minut. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Podawaj z purée. Ozdób dynią i natką.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: leczo | puree | obiady jarskie | Jarskie leczo na purée

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy