Jarzynka: Co szkodliwego kryje popularna przyprawa?

Kiedyś była jedną z najbardziej popularnych przypraw. Dodawaliśmy ją wręcz do każdej potrawy - zup, sałatek i mięs. Producenci jarzynek kusili nas niską ceną i fenomenalnym smakiem przyprawy. Zadanie jarzynki było i nadal jest banalne - wzmocnić smak i aromat potraw. Dzisiaj, choć powszechnie wiadomo, że jarzynka to zupełnie bezwartościowy, a nawet szkodliwy produkt, nadal wielu z nas jej używa. Z tego względu postanowiliśmy przypomnieć, dlaczego raz na zawsze powinniśmy się z nią rozstać!

article cover
©123RF/PICSEL

Co znajdziemy w jarzynce?

©123RF/PICSEL

To, co znajduje się w jarzynce, może przyprawić niejednego o ból głowy. Prześledźmy zatem skład tej popularnej przyprawy.

W większości tego typu przypraw na pierwszym miejscu znajduje się szczególnie szkodliwy dla naszego organizmu składnik – sól. Warto zauważyć, że większość producentów jarzynek nie podaje dokładnie zawartości procentowej soli w stosunku do innych składników. Sugerując się faktem, że znajduje się ona na pierwszym miejscu w składzie, można wnioskować, że w jarzynce jest jej najwięcej. To pierwsza ważna przesłanka, by twierdzić, że produkt ten jest szkodliwy.

Co poza solą znajdziemy w jarzynce?

Następne w kolejności są cukier (ilość również nieznana), wzmacniacze smaku (zazwyczaj jest to glutaminian sodu i kilka innych substancji konserwujących), suszone warzywa - około pięć procent, skrobia, oleje, barwniki, a także śladowe ilości takich produktów, jak jajka, mleko czy gorczyca. Po przeczytaniu pełnego składu jarzynki nie powinniśmy mieć zatem wątpliwości, co do jakości i szkodliwego działania tego produktu.

Glutaminian sodu – najbardziej szkodliwy składnik

©123RF/PICSEL

Glutaminian sodu, a konkretnie sól sodowa kwasu glutaminowego, to jedna z najbardziej szkodliwych przypraw spożywczych. W produktach występuje pod oznaczeniem E621. Jego głównym zadaniem jest wzmocnić smak i aromat potraw. Większość producentów żywności chętnie go wykorzystuje, by nie dodawać do żywności droższych, naturalnych składników. Ściślej mówiąc, to bardzo opłacalna inwestycja. Jego spore ilości znajdziemy w przyprawach typu jarzynka, słonych przekąskach, a także w potrawach w proszku.

Naukowcy i dietetycy bezwzględnie uznają glutaminian sodu za substancję szkodliwą dla zdrowia. Głównie dlatego, że jego skład to praktycznie sama chemia. Udowodniono, że glutaminian sodu zwiększa apetyt i jest czynnikiem powodującym nadwagę. Ponadto, spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego, co udowodnił amerykański naukowiec – profesor Jim Stevenson. Według badacza glutaminian sodu może osłabiać koncentrację, powodować rozdrażnienie, bezsenność, a nawet zwiększać nadpobudliwość u dzieci. To jeszcze nie wszystko. Chemiczne ulepszacze smaku, takie jak glutaminian sodu, działają niekorzystnie na pracę całego układu pokarmowego i na nasz wygląd. Nadmierne spożywanie przypraw typu jarzynka może zaburzyć prawidłową pracę jelit oraz powodować trądzik.

Jakich przypraw powinniśmy jeszcze unikać?

©123RF/PICSEL

Jarzynka to nie jedyna przyprawa, zawierająca potężną ilość soli i szkodliwy glutaminian sodu. Spore ilości tych jakże popularnych składników znajdziemy również w kostkach rosołowych, przyprawach i zupkach w proszku, a także w maggi. Zdecydowanie powinniśmy unikać ich kupowania, a przede wszystkim spożywania tych produktów.

Na co zamienić jarzynkę i inne szkodliwe przyprawy?

Z tzw. ulepszaczy smaku - jarzynki, kostek rosołowych, a także popularnej maggi powinniśmy zrezygnować raz na zawsze, a zamienić je na naturalne warzywa i zioła. Różnicę w smaku można odczuć od razu! Jarzynka często zabija naturalny smak żywności, do której ją dodajemy, a nie o to przecież chodzi w gotowaniu. Sól zawarta w jarzynce i kostkach rosołowych szybko wypłukuje wodę, soki i składniki odżywcze z żywności. Potrawy bez jarzynki smakują zdecydowanie naturalniej, nie twardnieją i są bardziej soczyste.

Zamiast popularnych przypraw wzmacniających smak i aromat potraw używajmy świeżych warzyw i aromatycznych ziół. Mięsa przyprawiaj majerankiem, oregano, tymiankiem, a także bazylią. Do zup dodawaj świeże warzywa, lubczyk i estragon. Popularną sól zastąp solą himalajską, która wyjątkowo dobroczynnie działa na nasze zdrowie. By potrawy pięknie pachniały i zachwycały wyrazistym smakiem, nie musimy przyprawiać ich jarzynką. Z pewnością wyjdzie to na dobre naszemu zdrowiu!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas