Reklama

Reklama

Jednogarnek warzywny

Dania jednogarnkowe mają mnóstwo fanów i nic dziwnego - one właściwie robią się same, mogą niejednokrotnie zastąpić cały obiad, a do tego, odpowiednio przyrządzone, smakują rewelacyjnie.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz (najlepiej ziołowy)
  • szczypta papryki ostrej lub słodkiej
  • szczypta curry
  • olej

1. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju (na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie) do lekkiego zeszklenia. Dodajemy obrane, oczyszczone i rozdrobnione ząbki czosnku, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Całość doprawiamy, mieszamy i nakrywamy przykrywką. 

2. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy osączoną z zalewy fasolę i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem. Gotowe danie dekorujemy dowolną zieleniną, serwujemy z makaronem, ryżem lub kaszą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje