Jednogarnek warzywny
Dania jednogarnkowe mają mnóstwo fanów i nic dziwnego - one właściwie robią się same, mogą niejednokrotnie zastąpić cały obiad, a do tego, odpowiednio przyrządzone, smakują rewelacyjnie.

Składniki
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz (najlepiej ziołowy)
- szczypta papryki ostrej lub słodkiej
- szczypta curry
- olej
1. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju (na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie) do lekkiego zeszklenia. Dodajemy obrane, oczyszczone i rozdrobnione ząbki czosnku, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Całość doprawiamy, mieszamy i nakrywamy przykrywką. 2. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy osączoną z zalewy fasolę i dwie łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem. Gotowe danie dekorujemy dowolną zieleniną, serwujemy z makaronem, ryżem lub kaszą.