Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej
Pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny obiad.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz. Kostkę rosołową rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę.
Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku.
Dynię obierz i pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut.
Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule drobno posiekaną, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw.
Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw odrobiną solą.
Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C., zapiekaj przez 30 minut.
Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z ugrillowanych warzyw.