Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej
Pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny obiad.

Składniki
- 1 kostka rosołowa
- 1 szklanka kaszy jaglanej surowej
- Obrana dynia - 600 g
- dwie cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju
- dwa ząbki czosnku
- Pieprz
- trochę soli
- Tymianek
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- mielony kmin rzymski
- 1 puszka soczewicy
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz. Kostkę rosołową rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę.Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku.Dynię obierz i pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut.Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule drobno posiekaną, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw.Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw odrobiną solą.Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C., zapiekaj przez 30 minut.Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z ugrillowanych warzyw.