Reklama

Reklama

Jesienna zapiekanka z kaszy jaglanej

Pomysł na pyszny, zdrowy i pożywny obiad.

Składniki

  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej surowej
  • Obrana dynia - 600 g
  • dwie cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • dwa ząbki czosnku
  • Pieprz
  • trochę soli
  • Tymianek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • mielony kmin rzymski
  • 1 puszka soczewicy

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą i odsącz. Kostkę rosołową rozpuść w 2 szklankach wody i zalej nim kaszę.

Gotuj 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ostudź w garnku.

Dynię obierz i pokrój w kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem, oprósz pieprzem i solą, piecz w 200°C przez 30 minut.

Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebule drobno posiekaną, dodaj czosnek pokrojony w kosteczkę i resztę przypraw.

Kaszę połącz z dynią, cebulą i odsączoną soczewicą, dopraw odrobiną solą.

Przełóż do posmarowanego naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C., zapiekaj przez 30 minut.

Zapiekankę podaj z listkami świeżego tymianku i sałatką z ugrillowanych warzyw.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje