Reklama

Reklama

Jesienne desery

Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki

  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek masła
  • Słoik wiśni drylowanych np. marki Sandra

Sposób przygotowania

Miód, płatki owsiane i masło dokładnie połączyć i wstawić na godzinę do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wiśnie. Owoce dokładnie pokryć rozkruszoną warstwą płatków owsianych. Piec przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.


Tarta jabłkowa

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • Żółtko jajka
  • Szczypta soli
  • Cynamon
  • Łyżka gruboziarnistego cukru
  • Jabłka prażone np. marki Sandra

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, a następnie siekać nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta pokroić na podłużne paski, które układać naprzemiennie na jabłkach tworząc kratkę. Piec w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posypać cukrem. Można podawać na zimno i na ciepło - również z lodami. 

Reklama


Ciasto śliwkowe

Składniki

  • 200 g masła + 60 g na kruszonkę
  • 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Śliwki z puszki np. marki Sandra

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piec ok. 40 minut. 


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy