Jesienne desery
Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych
Składniki
- 5 łyżek płynnego miodu
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek masła
- Słoik wiśni drylowanych np. marki Sandra
Sposób przygotowania
Miód, płatki owsiane i masło dokładnie połączyć i wstawić na godzinę do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wiśnie. Owoce dokładnie pokryć rozkruszoną warstwą płatków owsianych. Piec przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.

Tarta jabłkowa
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- Żółtko jajka
- Szczypta soli
- Cynamon
- Łyżka gruboziarnistego cukru
- Jabłka prażone np. marki Sandra
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać, a następnie siekać nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta pokroić na podłużne paski, które układać naprzemiennie na jabłkach tworząc kratkę. Piec w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posypać cukrem. Można podawać na zimno i na ciepło - również z lodami.

Ciasto śliwkowe
Składniki
- 200 g masła + 60 g na kruszonkę
- 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Śliwki z puszki np. marki Sandra
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piec ok. 40 minut.