Jesienne desery

Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

Wiśnie pod kruszonką
Wiśnie pod kruszonkąmateriały prasowe

Wiśnie pod kruszonką z płatków owsianych

Sposób przygotowania

Miód, płatki owsiane i masło dokładnie połączyć i wstawić na godzinę do lodówki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć wiśnie. Owoce dokładnie pokryć rozkruszoną warstwą płatków owsianych. Piec przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe.

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria
Tarta jabłkowa
Tarta jabłkowamateriały prasowe

Tarta jabłkowa

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, a następnie siekać nożem razem z masłem do momentu, aż mieszanka będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier puder, żółtko, sól i opcjonalnie łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto będzie za suche. Szybko zagnieść i uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć spód i boki formy do tarty. Nałożyć jabłka i posypać cynamonem. Drugą część ciasta pokroić na podłużne paski, które układać naprzemiennie na jabłkach tworząc kratkę. Piec w piekarniku do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 40 minut) i posypać cukrem. Można podawać na zimno i na ciepło - również z lodami.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowemateriały prasowe

Ciasto śliwkowe

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę do ciasta posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć połówki śliwek. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszać i rozdrabniać w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piec ok. 40 minut.

Placuszki kefirowe ze śliwkąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas