Jeżyki z mięsa mielonego

Składniki
- 2 małe cebulki
- sól
- pieprz
- 40 dag mielonego mięsa (np. drobiowego)
- kilka łyżek bułki tartej
- 2 łyżki orzeszków pinii
- ziarenka czerwonego pieprzu i goździki
- liście sałaty
- 10 pomidorków koktajlowych
1. Cebulki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Połącz z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób łyżką, a następnie dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa.
2. Z przygotowanej masy formuj kulki, a następnie nadaj im kształt przypominający małe jeże. Z jednej strony uformuj spiczaste noski. Ułóż jeżyki na pokrytej pergaminem blasze.
3. Zrób jeżykom igły. We wgłębienia na plecach powkładaj orzeszki pinii lub słupki wycięte z migdałów. Z czerwonego pieprzu zrób noski, z goździków oczy. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st.
4. Na talerzach rozłóż po kilka umytych liści sałaty. Poukładaj na nich upieczone kotleciki oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, najlepiej z frytkami i dipem.