Reklama

Reklama

Jeżyki z mięsa mielonego

Składniki

  • 2 małe cebulki
  • sól
  • pieprz
  • 40 dag mielonego mięsa (np. drobiowego)
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • ziarenka czerwonego pieprzu i goździki
  • liście sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych

1. Cebulki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, drobno posiekaj. Połącz z mielonym mięsem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób łyżką, a następnie dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa.

Reklama

2. Z przygotowanej masy formuj kulki, a następnie nadaj im kształt przypominający małe jeże. Z jednej strony uformuj spiczaste noski. Ułóż jeżyki na pokrytej pergaminem blasze.

3. Zrób jeżykom igły. We wgłębienia na plecach powkładaj orzeszki pinii lub słupki wycięte z migdałów. Z czerwonego pieprzu zrób noski, z goździków oczy. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut w temp. 180 st.

4. Na talerzach rozłóż po kilka umytych liści sałaty. Poukładaj na nich upieczone kotleciki oraz pomidorki koktajlowe. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, najlepiej z frytkami i dipem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje