Jogurtowiec
Chcesz rozpieścić domowników deserem? Upiecz im ciasto jogurtowe. W naszym przepisie dodasz do niego delikatną masę, która smakuje niczym ptasie mleczko. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- po 5 dag mąki pszennej i cukru
- po łyżeczce mąki ziemniaczanej
- kakao
- 3 jajka
- 5 dag czekolady
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 20 dag twarożku
- 25 dag dżemu wiśniowego
- po 4 łyżki cukru pudru i żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: jajka ubij z cukrem, wymieszaj ze stopioną czekoladą oraz pozostałymi składnikami. Upiecz biszkopt.
2. Krem: żelatynę rozpuść w 100 ml wody. Dodaj jogurt, twarożek, cukier. Wymieszaj z dżemem wiśniowym. Krem rozłóż na cieście. Udekoruj czekoladą, owocami. Schłodź.
Czas przygotowania 80 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,30 zł
Przepis przysłała Elżbieta Pawelec z Elbląga