Reklama

Reklama

Jogurtowiec wiosenny bez cukru

Zdrowsza opcja pysznego ciasta

Składniki

  • MASA:
  • 1 l naturalnego jogurtu light, np. greckiego
  • 60 dag truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 4 łyżki sproszkowanej stewii
  • 4 łyżki żelatyny
  • DO OBŁOŻENIA I DEKORACJI:
  • 25 dag umytych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • wiórki z białej czekolady i listki mięty lub melisy
  • kilka świeżych truskawek

Sposób przygotowania

1. Masa: mrożone truskawki rozmroź i osącz dokładnie na sitku (świeże owoce umyj, odetnij szypułki, osusz, pokrój). Jogurt zmiksuj na gładką masę z truskawkami i stewią. 

2. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody. Gdy się namoczy, rozpuść, mieszając. Domieszaj 2-3 łyżki jogurtu. Połącz z masą jogurtowo-truskawkową i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach.

3. Obłożenie: galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Truskawki pokrój na plasterki. 3 łyżki galaretki wylej na dno i boki foremki. Gdy zastygnie, obłóż owocami. Wlej resztę tężejącej galaretki. 

4. Masę przemieszaj, nałóż do foremki. Wstaw do zamrażalnika. Gdy zastygnie (ale nie zamarznie!), wyjmij, przełóż na pół- misek. Wyrównaj boki i schłodź. Udekoruj, obłóż truskawkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje