Jogurtowiec wiosenny bez cukru
Zdrowsza opcja pysznego ciasta
Sposób przygotowania
1. Masa: mrożone truskawki rozmroź i osącz dokładnie na sitku (świeże owoce umyj, odetnij szypułki, osusz, pokrój). Jogurt zmiksuj na gładką masę z truskawkami i stewią.
2. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody. Gdy się namoczy, rozpuść, mieszając. Domieszaj 2-3 łyżki jogurtu. Połącz z masą jogurtowo-truskawkową i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach.
3. Obłożenie: galaretkę rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Truskawki pokrój na plasterki. 3 łyżki galaretki wylej na dno i boki foremki. Gdy zastygnie, obłóż owocami. Wlej resztę tężejącej galaretki.
4. Masę przemieszaj, nałóż do foremki. Wstaw do zamrażalnika. Gdy zastygnie (ale nie zamarznie!), wyjmij, przełóż na pół- misek. Wyrównaj boki i schłodź. Udekoruj, obłóż truskawkami.