Reklama

Reklama

Kabaczki faszerowane mięsem

Czas na kabaczka - bardzo jesienne warzywo. Można przyrządzić go na różne sposoby. Dziś proponujemy faszerowanego pysznościami!

Co potrzebujemy?

30 dag mięsa bez kości
2 niewielkie młode kabaczki
jajko ugotowane na twardo
cebula
2 pomidory
2 łyżeczki oliwy
pół szklanki zimnej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
starta gałka muszkatołowa
milony imbir
pieprz i sól

Sposób przygotowania

Reklama

Kabaczki obrac, przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Jajko przekroić, oddzielić żółtko od białka. Białko drobno posiekać. Żółtko przetrzeć przez sitko i wymieszać z solą i pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Pomidory sparzyć i po zdjęciu ze skórki pokroić w kostkę. W ten sam sposób pokroić mięso.

Cebulę zetrzeć na tarce o dużych otworach i zeszklić na patelni na łyżeczce gorącej oliwy. Dodać pokrojone mięso i dusić przez kilka minut często mieszając. Odstawić z ognia i ostudzić. Wymieszać z posiekanym białkiem oraz doprawionym żółtkiem i pomidorami.

Przygotowanym tak farszem napełnić wydrążone kabaczki. W dużym płaskim rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć kabaczki. Zalać je zimną wodą, przykryć, dusić przez 2-0-30 minut aż będą miękkie. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym, obowiązkowo posypać natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje