Kakaowe torciki bezowe
Święto zakochanych zbliża się wielkimi krokami. Takie okazje to często duże wyzwanie dla osób, które właśnie są w trakcie walki o nową, szczuplejszą sylwetkę. Przepyszne kakaowe torciki bezowe będą doskonałym zakończeniem wspólnego posiłku oraz prawdziwym przysmakiem dla osób dbających o linię.
Sposób przygotowania
125 g cukru dokładnie mielimy w młynku. Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Po dodanie cukru piana powinna być gładka. Następnie powoli dodajemy kakao, aż dokładnie wymieszamy je z całą pianą. Tak przygotowaną pianę wyciskamy za pomocą rękawa lub wykładamy łyżką na papier do pieczenia. Między bezami ostawiamy trochę miejsca, ponieważ delikatnie wyrosną. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 110 st. C i pieczemy przez 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom wystygnąć. Twaróg mielimy z jogurtem i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji i dokładnie mieszamy ze skórką limonki. Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem. Złożone bezy wykładamy na talerz.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit 2" Konrada Gacy.