Kalafior na 4 sposoby
Dla każdego coś pysznego!

Kalafior w sosie holenderskim z trybulką
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 75 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła
- Pół pęczka trybulki
- 2 żółtka
- 125 ml wytrawnego białego wina
- Cukier, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut.
Pokrojone w kostkę masło powoli roztopić w rondelku. Listki trybuli posiekać. Masło zdjąć z ognia, przelać przez gęste sito, ostudzić. Żółtka i wino ubić w gorącej kąpieli. Stopniowo dodawać płynne masło. Dodać trybulkę. Doprawić cukrem solą i pieprzem. Kalafiora podawać polanego sosem holenderskim.

Kalafior ze szczypiorkowym beszamelem
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 325 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 250 ml bulionu
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut
Masło roztopić, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać 250 ml mleka i bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać drobno pokrojony szczypiorek. Kalafiora podawać z sosem.

Kalafior z ostrym sosem pomidorowym
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 75 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Puszka pomidorów (850 ml)
- Pieprz
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę, chili w cieniutkie krążki. Wszystko przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlać pomidory. Zagotować, zmiksować. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać chili. Gotować 3-4 minuty.
Kalafiora podawać z sosem.

Kalafior po polsku
Składniki:
- 1 kalafior
- Sól
- 75 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- Pół pęczka pietruszki
- 75 g masła
- 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut
Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Masło roztopić, dodać bułkę tartą i zrumienić na zloty kolor, lekko posolić. Kalafiora polać tak przygotowanym masłem, posypać jajkiem i pietruszką.