Reklama

Reklama

Kalafior na 4 sposoby

Dla każdego coś pysznego!

Kalafior w sosie holenderskim z trybulką

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła
  • Pół pęczka trybulki
  • 2 żółtka
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • Cukier, pieprz

 Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut.

Pokrojone w kostkę masło powoli roztopić w rondelku. Listki trybuli posiekać. Masło zdjąć z ognia, przelać przez gęste sito, ostudzić. Żółtka i wino ubić w gorącej kąpieli. Stopniowo dodawać płynne masło. Dodać trybulkę. Doprawić cukrem solą i pieprzem. Kalafiora podawać polanego sosem holenderskim.

Reklama



Kalafior ze szczypiorkowym beszamelem

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 325 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 250 ml bulionu
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut

Masło roztopić, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać 250 ml mleka i bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać drobno pokrojony szczypiorek. Kalafiora podawać z sosem.

Kalafior z ostrym sosem pomidorowym

 Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Puszka pomidorów (850 ml)
  • Pieprz

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut.

Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę, chili w cieniutkie krążki. Wszystko przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy, wlać pomidory. Zagotować, zmiksować. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać chili. Gotować 3-4 minuty.

Kalafiora podawać z sosem.

 

Kalafior po polsku

Składniki:

  • 1 kalafior
  • Sól
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • Pół pęczka pietruszki
  • 75 g masła
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem 75 ml mleka i sokiem z cytryny. Włożyć  kalafiora (tak, aby w całości przykryty był wodą). Gotować 15-17 minut

 Jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać. Natkę pietruszki posiekać. Masło roztopić, dodać bułkę tartą i zrumienić na zloty kolor, lekko posolić. Kalafiora polać tak przygotowanym masłem, posypać jajkiem i pietruszką.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ZOO.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje