Reklama

Reklama

Kalafior zapiekany i smażony

Na pyszny i zdrowy obiad.

Ziołowy kurczak na bukiecie warzyw

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 2 średnie piersi z kurczaka,
  • ok. 50 dag
  • 2 marchewki
  • 1 cebula cukrowa lub czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 l bulionu, najlepiej drobiowego
  • sól
  • 4 łyżki oliwy smakowej (do skropienia zapiekanki)

Sposób przygotowania

1. Mięso: kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj, wrzuć kurczaka, gotuj 2 minuty. Wyjmij, bulion zachowaj. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy, miód, suszone oregano i sok. Natrzyj mięso. 

2. Przygotuj warzywa: kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj. 

3. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą i czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. 

4. Oliwę smakową połącz z ziołami, skrop danie. Oprósz solą, dołóż porwane oregano. Wlej 2-3 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 10 minut w 190°C, odkryj i piecz 10 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje