Kalafior zapiekany i smażony
Na pyszny i zdrowy obiad.

Ziołowy kurczak na bukiecie warzyw
Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 mały brokuł
- 2 średnie piersi z kurczaka,
- ok. 50 dag
- 2 marchewki
- 1 cebula cukrowa lub czosnkowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 2-3 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka oliwy lub masła
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 l bulionu, najlepiej drobiowego
- sól
- 4 łyżki oliwy smakowej (do skropienia zapiekanki)
Sposób przygotowania
1. Mięso: kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj, wrzuć kurczaka, gotuj 2 minuty. Wyjmij, bulion zachowaj. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy, miód, suszone oregano i sok. Natrzyj mięso. 2. Przygotuj warzywa: kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj. 3. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą i czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. 4. Oliwę smakową połącz z ziołami, skrop danie. Oprósz solą, dołóż porwane oregano. Wlej 2-3 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 10 minut w 190°C, odkryj i piecz 10 minut.

Pakora z nutą curry
Składniki
- 1 średni kalafior
- 3/4 szkl. mąki z cieciorki
- 2 łyżeczki żółtego curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej lub słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku q3/4 szkl. wody
- drobna sól (najlepiej morska)
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia
1. Mąkę wymieszaj z curry, papryką, czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki soli. Połącz z wodą - dolewaj ją porcjami, energicznie mieszając. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za rzadkie, domieszaj 1-2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut. Jeśli jest za gęste, domieszaj kilka kropli zimnej wody. 2. Kalafior umyj i dokładnie osusz. Odetnij różyczki. Podziel je na równe kawałki, po ok. 3 cm każdy. 3W rondlu lub w głębszej patelni rozgrzej olej (warstwa ok. 2 cm). Porcję różyczek zanurz w cieście. Wyjmij widelcem i od razu włóż na gorący olej. Gdy się zrumienią, przełóż je na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Usmaż kolejne porcje różyczek. Podawaj je od razu, bo najlepsze i chrupiące są tuż po przyrządzeniu.

Placek ze szpinakiem
Składniki
- ciasto
- 60 dag różyczek kalafiora
- 4 łyżki mielonego lnu
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta mielonej kozieradki
- po szczypcie soli i mielonego pieprzu;
-dodatki
- 3 garście młodych listków szpinaku
- 15 dag kurek
- 10 dag sera typu feta
- 1 kulka mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól ziołowa
- mielony pieprz
- masło klarowane
- olej i mąka kukurydziana do przygotowania blaszki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: różyczki kalafioraumyj, osusz, odetnij twardeczęści. Resztę zetrzyj na tarceo dużych oczkach. Płatkiowsiane posiekaj lub rozdrobnijw malakserze. Len zalej 1/4 szkl.wrzątku. Połącz z płatkamii przyprawami. Zagnieć z kalafiorem, ew. dolewając wrzątku.2. Blachę posmaruj olejemi oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wylep nim blachę.Piecz ok. 20 minut w 180°C.Wyjmij z piekarnika.3. Kurki oczyść, drobno pokrój i podsmaż na maśle.Oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na placku kalafiorowym. Szpinak opłucz, osusz, zblanszuj na patelni po kurkach (ew. dodaj 1 łyżeczkę masła). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Rozłóż na kurkach. Oba sery drobniutko posiekaj lub zetrzyj. Posyp pizzę. Piecz jeszcze 15-20 minut.

Kopuła orzechowa
Składniki
- 1 duży kalafior
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy zaatar (lub po dużej szczypcie oregano, tymianku, mięty i cząbru)
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- cząstka cytryny
- sól
- mielony kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- dodatkowo
- 4-5 małych buraków
- 3 marchewki
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- po 1 łyżeczce octu balsamicznego, sosu sojowego i oliwy
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, obierz, zetnij górną część. Pokrój w plasterki, oprósz rozmarynem, skrop octem i sosem sojowym, przemieszaj. Przełóż na folię aluminiową, skrop oliwą i zawiń. Piecz 30-40 minut w 180°C. W tym czasie marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Skrop je oliwą. 2. Kalafior umyj, oczyść, odetnij listki. Masło orzechowe utrzyj z papryką, zaatarem (lub ziołami) i sokiem z cytryny na gładką i lekko płynną pastę. Dopraw solą i pieprzem. Sosem posmaruj kalafior. Pergamin skrop wodą, owiń nim kalafior i marchewki. Szczelnie zwiąż nitką bawełnianą. 3. Piecz 45 minut w 200°C. Odkryj na ostatnie 5 minut. Podaj na upieczonych, gorących buraczkach.

Lekki filet na jarzynach
Składniki
- 1 mały kalafior
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub mielonego suszonego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- szczypta suszonego estragonu
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki klarowanego masła
- oliwa smakowa, np. czosnkowa
Sposób przygotowania
1. Masło stop na małym ogniu. Poczekaj, aż przestygnie. Dodaj do niego sok z limonki, czosnek, tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj masłem z aromatycznymi dodatkami i odłóż na co najmniej 1 godzinę. 2. Warzywa oczyść i opłucz. Fasolkę pokrój na kawałki, marchewkę - w talarki. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj 1 minutę, osącz. Kalafior podziel na różyczki, skrop 2 łyżkami oliwy. 3. Mięso oczyść z marynaty, po - tnij w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Nałóż mięso i warzywa. Obłóż porwanym rozmarynem. Przykryj i piecz ok. 40 minut w 180°C. Odkryj i piecz jeszcze 5 minut.