Kalafior zapiekany i smażony
Na pyszny i zdrowy obiad.
Ziołowy kurczak na bukiecie warzyw
Sposób przygotowania
1. Mięso: kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj, wrzuć kurczaka, gotuj 2 minuty. Wyjmij, bulion zachowaj. Wymieszaj 1 łyżkę oliwy, miód, suszone oregano i sok. Natrzyj mięso.
2. Przygotuj warzywa: kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj.
3. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą i czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
4. Oliwę smakową połącz z ziołami, skrop danie. Oprósz solą, dołóż porwane oregano. Wlej 2-3 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 10 minut w 190°C, odkryj i piecz 10 minut.
Pakora z nutą curry
1. Mąkę wymieszaj z curry, papryką, czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki soli. Połącz z wodą - dolewaj ją porcjami, energicznie mieszając. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest za rzadkie, domieszaj 1-2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut. Jeśli jest za gęste, domieszaj kilka kropli zimnej wody.
2. Kalafior umyj i dokładnie osusz. Odetnij różyczki. Podziel je na równe kawałki, po ok. 3 cm każdy. 3W rondlu lub w głębszej patelni rozgrzej olej (warstwa ok. 2 cm). Porcję różyczek zanurz w cieście. Wyjmij widelcem i od razu włóż na gorący olej. Gdy się zrumienią, przełóż je na papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Usmaż kolejne porcje różyczek. Podawaj je od razu, bo najlepsze i chrupiące są tuż po przyrządzeniu.
Placek ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Ciasto: różyczki kalafioraumyj, osusz, odetnij twardeczęści. Resztę zetrzyj na tarceo dużych oczkach. Płatkiowsiane posiekaj lub rozdrobnijw malakserze. Len zalej 1/4 szkl.wrzątku. Połącz z płatkamii przyprawami. Zagnieć z kalafiorem, ew. dolewając wrzątku.
2. Blachę posmaruj olejemi oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wylep nim blachę.Piecz ok. 20 minut w 180°C.Wyjmij z piekarnika.
3. Kurki oczyść, drobno pokrój i podsmaż na maśle.Oprósz solą i pieprzem. Rozłóż na placku kalafiorowym. Szpinak opłucz, osusz, zblanszuj na patelni po kurkach (ew. dodaj 1 łyżeczkę masła). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Rozłóż na kurkach. Oba sery drobniutko posiekaj lub zetrzyj. Posyp pizzę. Piecz jeszcze 15-20 minut.
Kopuła orzechowa
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, obierz, zetnij górną część. Pokrój w plasterki, oprósz rozmarynem, skrop octem i sosem sojowym, przemieszaj. Przełóż na folię aluminiową, skrop oliwą i zawiń. Piecz 30-40 minut w 180°C. W tym czasie marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Skrop je oliwą.
2. Kalafior umyj, oczyść, odetnij listki. Masło orzechowe utrzyj z papryką, zaatarem (lub ziołami) i sokiem z cytryny na gładką i lekko płynną pastę. Dopraw solą i pieprzem. Sosem posmaruj kalafior. Pergamin skrop wodą, owiń nim kalafior i marchewki. Szczelnie zwiąż nitką bawełnianą.
3. Piecz 45 minut w 200°C. Odkryj na ostatnie 5 minut. Podaj na upieczonych, gorących buraczkach.
Lekki filet na jarzynach
Sposób przygotowania
1. Masło stop na małym ogniu. Poczekaj, aż przestygnie. Dodaj do niego sok z limonki, czosnek, tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Mięso umyj i osusz. Posmaruj masłem z aromatycznymi dodatkami i odłóż na co najmniej 1 godzinę.
2. Warzywa oczyść i opłucz. Fasolkę pokrój na kawałki, marchewkę - w talarki. Wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj 1 minutę, osącz. Kalafior podziel na różyczki, skrop 2 łyżkami oliwy.
3. Mięso oczyść z marynaty, po - tnij w dużą kostkę. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Nałóż mięso i warzywa. Obłóż porwanym rozmarynem. Przykryj i piecz ok. 40 minut w 180°C. Odkryj i piecz jeszcze 5 minut.