Kanapka cieszyńska

Kto nie zajadał się pszenną pajdą z jajkiem i płatem śledziowym w Cieszynie, ten nigdy nie poznał tego miasta naprawdę. Tak głosi miejska legenda, powtarzana od lat, na polsko - czeskiej granicy. Na szczęście cieszyński przysmak, można zjeść w dowolnym miejscu, bez żadnych konsekwencji. I gwarantujemy, że kanapki ze śledziem są zawsze tak samo pyszne.

Kanapki cieszyńskie to regionalny przysmak dostępny w sklepach spożywczych
Kanapki cieszyńskie to regionalny przysmak dostępny w sklepach spożywczych123RF/PICSEL

Pajdę świeżego chleba smarujemy cienką warstwa masła.

Filet odsączamy z zalewy, kroimy na pół i układamy na chlebie. 

Jajo kroimy w cienkie plasterki, lekko solimy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Grubo przykrywamy piórami chrupiącej białej cebuli.

***

zobacz także:


Darmowy program – rozlicz PIT 2020

"Ewa gotuje": Galaretka z cydruPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas