Reklama

Kanapka Sary

Przepis Sary La Fountain na jej ulubioną kanapkę, którą można serwować również na obiad.

Składniki

  • 3 plastry bekonu
  • 1 pierś kurczaka
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2-3 plasterki sera cheddar
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pomidora
  • ½ awokado
  • główka sałaty rzymskiej
  • 1,5 łyżki musztardy dijon
  • 1,5 łyżki keczupu

Składniki na majonez z chili

  • 150 ml majonezu
  • 1,5 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Usmaż bekon. Oprósz pierś z kurczaka przyprawami z obu stron, natrzyj solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przesmaż mięso w niewielkiej ilości oleju aż się ładnie zarumieni z obu stron. W tym samym czasie, połącz i wymieszaj wszystkie składniki majonezu z chili. Przełóż kurczaka na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200oC przez około 10-13 minut. Na kurczaku ułóż plastry sera cheddar i zapiekaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty aż ser się roztopi.

Usmaż chleb tostowy w niewielkiej ilości oleju. Pokrój czerwoną cebulę na cienkie plasterki, pokrój pomidor na niewielkie kawałki. Pokrój awokado i pierś kurczaka na plastry.

Jedną kromkę chleba posmaruj musztardą dijon, na wierzchu ułóż liść sałaty i plasterek pieczonej piersi kurczaka oraz kolejną kromkę. Drugą kromkę posmaruj od góry keczupem. Na jej wierzchu ułóż sałatę, kurczaka, awokado, plasterki czerwonej cebuli, pomidora i bekonu.  Trzecią kromkę posmaruj musztardą dijon i przykryj nią kanapkę.

Przekrój kanapkę przekątnie na pół. Smacznego!

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Reklama

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy