Kanapka Sary
Przepis Sary La Fountain na jej ulubioną kanapkę, którą można serwować również na obiad.

Składniki
- 3 plastry bekonu
- 1 pierś kurczaka
- 50 ml oleju
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2-3 plasterki sera cheddar
- 3 kromki pieczywa tostowego
- ½ czerwonej cebuli
- ½ pomidora
- ½ awokado
- główka sałaty rzymskiej
- 1,5 łyżki musztardy dijon
- 1,5 łyżki keczupu
Składniki
na majonez z chili
- 150 ml majonezu
- 1,5 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Usmaż bekon. Oprósz pierś z kurczaka przyprawami z obu stron, natrzyj solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przesmaż mięso w niewielkiej ilości oleju aż się ładnie zarumieni z obu stron. W tym samym czasie, połącz i wymieszaj wszystkie składniki majonezu z chili. Przełóż kurczaka na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 200oC przez około 10-13 minut. Na kurczaku ułóż plastry sera cheddar i zapiekaj w piekarniku przez kolejne 2 minuty aż ser się roztopi.
Usmaż chleb tostowy w niewielkiej ilości oleju. Pokrój czerwoną cebulę na cienkie plasterki, pokrój pomidor na niewielkie kawałki. Pokrój awokado i pierś kurczaka na plastry.Jedną kromkę chleba posmaruj musztardą dijon, na wierzchu ułóż liść sałaty i plasterek pieczonej piersi kurczaka oraz kolejną kromkę. Drugą kromkę posmaruj od góry keczupem. Na jej wierzchu ułóż sałatę, kurczaka, awokado, plasterki czerwonej cebuli, pomidora i bekonu. Trzecią kromkę posmaruj musztardą dijon i przykryj nią kanapkę. Przekrój kanapkę przekątnie na pół. Smacznego!Przepis autorstwa Sary La Fountain
Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.