Kapusta z grzybami
80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.
Grzyby umyć i moczyć w szklance letniej wody 4 godz. Następnie gotować 40 min. w tej samej wodzie, w której się moczyły, osączyć i pokroić w paski. Wywar zachować. Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i gotować w odkrytym naczyniu. W miarę potrzeby uzupełniać płyn, jeśli znacznie odparował.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, włożyć grzyby i dusić razem, mieszając, około 5 min. Do miękkiej kapusty włożyć uduszone z cebulą grzyby oraz gałkę ugniecioną z masła i mąki. Przyprawić jarzynką, cukrem oraz pieprzem i gotować, mieszając, około 2 min.