Reklama

Reklama

Karp smażony w migdałowej panierce

Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

Składniki:

· 1 kg karpia

Reklama

· sok z cytryny

· sól

· biały pieprz

· 1/3 szklanki mąki

· 1 jajko

· 2 łyżki mleka

· 3 łyżki bułki tartej

· 50 g orzechów włoskich np. Bakalland

· 50 g płatków migdałowych np. Bakalland

· olej rzepakowy do smażenia

· 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce.

2. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje