Karp smażony w migdałowej panierce
Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?
Składniki:
· 1 kg karpia
· sok z cytryny
· sól
· biały pieprz
· 1/3 szklanki mąki
· 1 jajko
· 2 łyżki mleka
· 3 łyżki bułki tartej
· 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
· 50 g płatków migdałowych np. Bakalland
· olej rzepakowy do smażenia
· 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Karpia oprawiamy, czyścimy, dzielimy na porcje wg uznania, myjemy i suszymy. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów włoskich i płatków migdałowych przygotowujemy panierkę. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka. Karpia obtaczamy w mące, w jajku oraz w panierce.
2. Rybę kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i łyżką masła (masło dodane jest do smaku) i smażymy na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni. Cytrynę kroimy w plasterki i układamy na usmażonej rybie.