Kartoflanka z kurkami
Oczarujesz nią domowników.
Zupę możesz również udekorować tymiankiem123RF/PICSEL
Składniki:
- 60 dag kurek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 por (biała część)
- 3 duże ziemniaki
- ok. 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
- ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki do dekoracji sól pieprz
Przygotowanie:
1. Kurki dokładnie oczyść i szybko opłucz na sitku. Por dokładnie umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, by następnie przyrumienić ją na oleju. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz plasterki pora. Marchewkę i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.
2. Rozdrobnione warzywa i kurki dodaj do składników w garnku i chwilę smaż. Potem podlej winem. Kiedy wino już wyparuje, dolej bulion. Zupę gotuj ok. 20 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Wyjmij kilka kurek do dekoracji, resztę zupy miksuj. Mieszaj ze śmietaną. Przyprawiaj do smaku. Podgrzej.
3. Gotową kartoflankę rozlej do miseczek. Każdą porcję dekoruj odłożonymi grzybami i natką pietruszki.