Kartoflanka z kurkami

Oczarujesz nią domowników.

Zupę możesz również udekorować tymiankiem
Zupę możesz również udekorować tymiankiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 60 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 3 duże ziemniaki
  • ok. 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki do dekoracji sól pieprz

Przygotowanie:

1. Kurki dokładnie oczyść i szybko opłucz na sitku. Por dokładnie umyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, by następnie przyrumienić ją na oleju. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz plasterki pora. Marchewkę i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce.

2. Rozdrobnione warzywa i kurki dodaj do składników w garnku i chwilę smaż. Potem podlej winem. Kiedy wino już wyparuje, dolej bulion. Zupę gotuj ok. 20 minut, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Wyjmij kilka kurek do dekoracji, resztę zupy miksuj. Mieszaj ze śmietaną. Przyprawiaj do smaku. Podgrzej.

3. Gotową kartoflankę rozlej do miseczek. Każdą porcję dekoruj odłożonymi grzybami i natką pietruszki.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas