Reklama

Reklama

Kartoflanka z rzodkiewką

Prawdziwie wiosenna kartoflanka. Dodatek rzodkiewki podkręca smak i sprawia, że każdy prosi o dokładkę.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 30 dag wędzonych kości
  • ocet
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • cukier
  • 1/2 puszki fasoli
  • olej
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Opłukane kości zalej 1,5 l wody, zagotuj i odszumuj. Ogrzewaj 30 minut. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj 30 minut.

Reklama

2. Dodaj pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, ogrzewaj 5 minut. Wrzuć osączoną na sicie fasolę.

3. Przygotuj rumianą zasmażkę z łyżki oleju i łyżki mąki, dodaj do zupy, zagotuj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz odrobiną cukru.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Dowiedz się więcej na temat: kartoflanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje