Kartoflanka z rzodkiewką
Prawdziwie wiosenna kartoflanka. Dodatek rzodkiewki podkręca smak i sprawia, że każdy prosi o dokładkę.
Sposób przygotowania:
1. Opłukane kości zalej 1,5 l wody, zagotuj i odszumuj. Ogrzewaj 30 minut. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera. Gotuj 30 minut.
2. Dodaj pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, ogrzewaj 5 minut. Wrzuć osączoną na sicie fasolę.
3. Przygotuj rumianą zasmażkę z łyżki oleju i łyżki mąki, dodaj do zupy, zagotuj. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem oraz odrobiną cukru.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!