Kasza z warzywami
Na duży apetyt!
Składniki:
- 40 dag kaszy jęczmiennej
- 10 dag mrożonego groszku
- 1 cebula, sól
- 4 ząbki czosnku, bulion
- 20 dag marchwi
- po 15 dag pietruszki i selera
- 20 dag wędzonego boczku
- smalec, pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
1. Kaszę przepłucz na sicie, wsyp do garnka. Wlej tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostaw na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolej wodę i ugotuj kaszę do miękkości.
2. 5 minut przed końcem gotowania dopraw kaszę do smaku solą. Wsyp rozmrożony groszek, wymieszaj.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno poszatkuj. Oczyść marchewki, pietruszkę i seler. Warzywa pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki smalcu. Przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa, chwilę smaż.
4. Boczek pokrój, wysmaż na patelni na chrupiąco. Przełóż do naczynia z warzywami. Dodaj kaszę z zielonym groszkiem. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, posyp majerankiem.