Kawa na upały
Doskonała w gorące dni, o czym dobrze wiedzą mieszkańcy krajów południowych. To deser i orzeźwienie w jednym! Polecamy na letnie posiadówki w ogrodzie.

Mrożona z wiśniami
Składniki
- 4 espresso
- 2 gałki lodów śmietankowych
- 600 ml mleka
- 1 szklanka kostek lodu
- 1 i 1/3 szklanki świeżych wiśni
- do dekoracji
- bita śmietana
- starta czekolada
- sok z wiśni
Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść je z pozostałymi składnikami w blenderze i delikatnie zmiksuj (lód możesz wcześniej lekko rozkruszyć). Przelej napój do wysokich szklanek, udekoruj bitą śmietaną, startą czekoladą i sokiem wiśniowym.
Kawa z lodami

Składniki
- 200 ml zimnej kawy
- 4 kulki lodów waniliowych
- polewa
- 1 szklanka białego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30 proc.
Sposób przygotowania
Przygotuj sos: do średniego garnka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj wodę z cukrem na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy. Nie mieszaj, ale uważaj, żeby sosu nie przypalić. Wlej śmietankę, szybko mieszając. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wlej kawę do filiżanek, do każdej włóż kulę lodów i polej je sosem karmelowym. Resztę sosu możesz przechowywać w lodówce.
Wzmocniona po kubańsku

Składniki
- 500 ml kawy
- 60 g cukru pudru
- 50 ml białego rumu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 6 kostek lodu
- 2 limonki w plasterkach
- listki mięty
Zaparz kawę, wymieszaj z cukrem pudrem i odstaw do ostygnięcia, a potem do lodówki na 30 minut. Dodaj rum, sok z limonki i wymieszaj. Kostki lodu włóż do szklanek razem z plasterkami limonki i zalej mieszanką kawy z rumem. Udekoruj miętą.
Bananowe latte

Składniki
- 200 ml zimnego espresso
- 200 ml mleka
- 1/2 dużego banana
- 1 łyżka cukru
- 100 ml śmietanki 30 proc
- 1 łyżka cukru pudru
- minipianki do dekoracji
Sposób przygotowania
Banan zblenduj z mlekiem i dosłodź do smaku. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj odrobinę cukru pudru. Do wysokiej szklanki wlej mleko z bananem, następnie powoli kawę, a na końcu bitą śmietanę. Udekoruj minipiankami. Aby zachować podział między warstwami, na wierzchu każdej ułóż plasterki banana, a kawę wlewaj powoli na ściance szklanki.