Kawa na upały
Doskonała w gorące dni, o czym dobrze wiedzą mieszkańcy krajów południowych. To deser i orzeźwienie w jednym! Polecamy na letnie posiadówki w ogrodzie.
Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść je z pozostałymi składnikami w blenderze i delikatnie zmiksuj (lód możesz wcześniej lekko rozkruszyć). Przelej napój do wysokich szklanek, udekoruj bitą śmietaną, startą czekoladą i sokiem wiśniowym.
Przygotuj sos: do średniego garnka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj wodę z cukrem na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy. Nie mieszaj, ale uważaj, żeby sosu nie przypalić. Wlej śmietankę, szybko mieszając. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wlej kawę do filiżanek, do każdej włóż kulę lodów i polej je sosem karmelowym. Resztę sosu możesz przechowywać w lodówce.
Zaparz kawę, wymieszaj z cukrem pudrem i odstaw do ostygnięcia, a potem do lodówki na 30 minut. Dodaj rum, sok z limonki i wymieszaj. Kostki lodu włóż do szklanek razem z plasterkami limonki i zalej mieszanką kawy z rumem. Udekoruj miętą.
Banan zblenduj z mlekiem i dosłodź do smaku. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj odrobinę cukru pudru. Do wysokiej szklanki wlej mleko z bananem, następnie powoli kawę, a na końcu bitą śmietanę. Udekoruj minipiankami. Aby zachować podział między warstwami, na wierzchu każdej ułóż plasterki banana, a kawę wlewaj powoli na ściance szklanki.