Kawa na upały

Doskonała w gorące dni, o czym dobrze wiedzą mieszkańcy krajów południowych. To deser i orzeźwienie w jednym! Polecamy na letnie posiadówki w ogrodzie.

Kawa mrożona
Kawa mrożona123RF/PICSEL

Mrożona z wiśniami

Wiśnie umyj i wydryluj. Umieść je z pozostałymi składnikami w blenderze i delikatnie zmiksuj (lód możesz wcześniej lekko rozkruszyć). Przelej napój do wysokich szklanek, udekoruj bitą śmietaną, startą czekoladą i sokiem wiśniowym. 

Kawa z lodami

Kawa z lodami
Kawa z lodami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: do średniego garnka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj wodę z cukrem na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień. Gotuj jeszcze przez kilka minut aż cukier stanie się brązowy. Nie mieszaj, ale uważaj, żeby sosu nie przypalić. Wlej śmietankę, szybko mieszając. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wlej kawę do filiżanek, do każdej włóż kulę lodów i polej je sosem karmelowym. Resztę sosu możesz przechowywać w lodówce.

Wzmocniona po kubańsku

Kawa po kubańsku
Kawa po kubańsku

Bananowe latte

Latte
Latte

Sposób przygotowania

Banan zblenduj z mlekiem i dosłodź do smaku. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj odrobinę cukru pudru. Do wysokiej szklanki wlej mleko z bananem, następnie powoli kawę, a na końcu bitą śmietanę. Udekoruj minipiankami. Aby zachować podział między warstwami, na wierzchu każdej ułóż plasterki banana, a kawę wlewaj powoli na ściance szklanki.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas