Klasyczny tort orzechowy
Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.
Składniki:
- 11 jaj
- 3-4 łyżki kawy
- 250 g masła
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 50 g całych orzechów (dowolnych) i 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki wódki
Sposób przygotowania:
Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru. W drugiej misce wymieszaj 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 200 g orzechów mielonych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i połącz je z koglem- -moglem. Białka ubij na sztywno i dodaj ją porcjami do masy. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę. Piecz w temp. 180 stopni C 25 minut. Tak samo z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 100 g orzechów, ok. 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia przygotuj drugi placek.
Piecz 20 minut. Mleko zagotuj, dodaj rozrobiony budyń z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy, wbij 2 żółtka i szybko wymieszaj. Odstaw. Zaparz mocną kawę. Wystudź. Masło utrzyj i dodawaj do niego porcjami zimny budyń, zmiksuj. Powoli dodaj 3-4 łyżki zimnej kawy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wódki, wymieszaj. Grubszy biszkopt podziel na dwa placki (razem z cieńszym będą 3). Nasącz je resztą kawy. Przełóż masą budyniową. Posmaruj nią także wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj orzechami.