Reklama

Reklama

Klopsiki mielone

Idealne na niedzielny obiad.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa indyka
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 400 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 1 marchewka
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka masła
  • mąka ziemniaczana, olej, woda

Sposób przygotowania

Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Odcisnąć. 

Reklama

Do miski włożyć zmielone mięso, startą cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą, rozdrobnioną bułkę.

Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodać jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na złoty kolor.

W garnku zagotować bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, curry oraz masła. Doprawić solą i pieprzem. 

Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie delikatnie obrócić pulpeciki.

Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką ziemniaczaną, całość pogotować chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje