Klopsiki mielone
Idealne na niedzielny obiad.
Sposób przygotowania
Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Odcisnąć.
Do miski włożyć zmielone mięso, startą cebulę, 1 łyżkę koperku, łyżeczkę soli, i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz odciśniętą, rozdrobnioną bułkę.
Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodać jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na złoty kolor.
W garnku zagotować bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, curry oraz masła. Doprawić solą i pieprzem.
Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie delikatnie obrócić pulpeciki.
Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką ziemniaczaną, całość pogotować chwilę bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Pod koniec dodać pozostałą łyżkę posiekanego koperku.