Reklama

Reklama

Klopsiki otulone warzywami

Obiad wcale nie musi być nudny!

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 30 dag małych pomidorków czerwonych i żółtych
  • 40 dag pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 20 dag twarożku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bułeczkę namocz. Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Ugotuj je w posolonej wodzie na półtwardo. Warzywa odcedź, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i osusz. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. 

2. Bułeczkę odciśnij dołóż do mięsa. Wbij jajko. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób. 

3. Z masy uformuj niewielkie klopsiki. Smaż je 5 minut na oleju, często obracając. Warzywa, grzyby i mięso ułóż w formie. Z twarożku i śmietany przygotuj sos. Przypraw go solą i pieprzem. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 25 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje