Klopsiki otulone warzywami
Obiad wcale nie musi być nudny!
Sposób przygotowania
1. Bułeczkę namocz. Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Ugotuj je w posolonej wodzie na półtwardo. Warzywa odcedź, osącz. Pieczarki oczyść, ew. opłucz i osusz. Pomidorki umyj, pokrój na połówki.
2. Bułeczkę odciśnij dołóż do mięsa. Wbij jajko. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrób.
3. Z masy uformuj niewielkie klopsiki. Smaż je 5 minut na oleju, często obracając. Warzywa, grzyby i mięso ułóż w formie. Z twarożku i śmietany przygotuj sos. Przypraw go solą i pieprzem. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 25 minut.