Klopsy z indyka w białym sosie
Mięso można podawać na różne sposoby. Forma pulpetów, klopsów często przypada do gustu nawet najmłodszym smakoszom. Klopsiki z indyczego mięsa są delikatne, a podane z białym sosem świetnie będą komponować się z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.
Przygotowane w taki sposób mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi wodą dłońmi (wówczas mięso nie przykleja się do rąk) formuj małej klopsy.
W rondlu zagotuj bulion (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Gdy bulion zacznie wrzeć, wrzuć do niego klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec wyłącz ogień i wlej słodką śmietankę. Zamieszaj i dopiero wówczas podgotuj na małym ogniu.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj koperek, wysusz go ręcznikiem papierowym, posiekaj i dodaj do klopsików w sosie.
Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
***
Zobacz również: