Reklama

Reklama

Klopsy z indyka w białym sosie

Mięso można podawać na różne sposoby. Forma pulpetów, klopsów często przypada do gustu nawet najmłodszym smakoszom. Klopsiki z indyczego mięsa są delikatne, a podane z białym sosem świetnie będą komponować się z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa indyczego
  • pół cebuli
  • 1 jajko kurze
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • cukier
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • pieprz
  • koperek

Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.

Przygotowane w taki sposób mięso dopraw solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi wodą dłońmi (wówczas mięso nie przykleja się do rąk) formuj małej klopsy.

W rondlu zagotuj bulion (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Gdy bulion zacznie wrzeć, wrzuć do niego klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec wyłącz ogień i wlej słodką śmietankę. Zamieszaj i dopiero wówczas podgotuj na małym ogniu. 

Reklama

Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj koperek, wysusz go ręcznikiem papierowym, posiekaj i dodaj do klopsików w sosie. 

Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

***

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: klopsiki | klopsy | mięso z indyka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje