Kociołek z kapustą
Zamiast tradycyjnego bigosu.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny na gulasz
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
- Słodka papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Puszka pomidorów
- 0,3 l bulionu
- Po jednej żółtej i czerwonej papryce
- Por
- 400 g ziemniaków
- Słoik kiszonej kapusty (850 ml)
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażyć pokrojone w kostkę mięso, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dodać bulion. Gotować godzinę. Dodać pokrojone papryki i ziemniaki (30 minut przed końcem gotowania). Kapustę i pokrojone w krążki pory dodać 15 minut przed końcem gotowania.