Kokardki w szpinaku z tymiankiem
To wyjątkowo pyszne połączenie lekkiego białego mięsa i zielonych młodych listków. Smaku dodają mu też wonne przyprawy i delikatna mozzarella!
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag młodego szpinaku
- 60 dag filetów z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 30 dag makaronu szerokie wstążki
- 15 dag śmietany kremówki
- 2 dag masła
- 20 dag sera mozzarella
- sól
- mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak przebierz, dobrze opłucz, osącz na sitku. Filety umyj, wytrzyj do sucha. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Tymianek opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Mięso skrop sokiem z cytryny, natrzyj połową czosnku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-6 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
2. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu na opakowaniu. W tym czasie w garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę oraz resztę czosnku. Wrzuć szpinak. Posyp go bulionem i duś 8-10 minut. Pod koniec do szpinaku dolej śmietanę. Sos wymieszaj z tymiankiem i przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Usmażone filety potnij w plasterki. Ułóż na talerzach. Makaron odcedź, osącz. Wyłóż na mięso. Polej sosem szpinakowym i posyp mozzarellą pokrojoną na kawałeczki. Jeśli lubisz, danie zamiast mozzarellą posyp pestkami słonecznika.
Przygotowanie ok. 35 minut 1 porcja 470 kcal